Șeful statului susține că în calitate de candidat pentru funcția de deputat nu ar fi putut să desfășoare întrevederile planificate pe agenda externă. „Candidatul la funcția de parlamentar nu are dreptul să se întâlnească cu politicieni din afara țării, pentru a evita influența externă. Eu consider că acest lucru s-a făcut împotriva noastră, dar nu intenționăm să încălcăm legislația”, a spus șeful statului la o ediție specială de la postul de televiziune NTV Moldova.

Vezi și: Pasărea pe limba ei piere sau despre decizia „de nevoie” a lui Dodon: O sesizare a PSRM la CC îi interzice să se implice în campania electorală

Igor Dodon spune că chiar pentru săptămâna viitoare are planificată o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Potrivit lui, dacă n-ar putea să aibă întâlniri cu oficiali externi, aceasta ar fi o chestiune negativă pentru rezolvarea problemelor țării.

De asemenea, șeful statului spune că rolul lui în perioada electorală și post-electorală este unul important. În plus, nu este exclus că dacă nu va fi formată majoritatea parlamentară, legislativul va trebui să fie dizolvat și organizate alegeri anticipate. „Și în aceste situații președintele nu trebuie să fie implicat în aceste procese”, a declarat Igor Dodon.

AGORA precizează că, în același timp, analiștii politici spun că Dodon nici n-ar fi putut candida pe listele PSRM, dat fiind că există o decizie a Curții Constituționale care interzice acest lucru. Ironia sorții, decizia Curții a venit în urma unei sesizări a socialiștilor.

Igor Dodon și-a anunțat decizia de a nu candida într-un briefing de presă organizat luni, 21 ianuarie.