14 octombrie 2018: „Noi nu degeaba am introdus acel certificat de integritate. Ca persoane ca Șor să nu poată să ajungă să fie participanți în procesul electoral”, a declarat Candu la Prime TV.

13 decembrie 2018: „Vom vedea dacă va fi sau nu admis la alegeri (n.r. Ilan Șor). Asta ține de instituția care se numește Autoritatea Națională de Integritate, care trebuie să elibereze certificatul de integritate. Chiar dacă să zicem, deși nu cred, haideți să admitem că o persoană condamnată, precum e Ilan Șor, devine deputat, asta nu îl salvează. Procurorii au venit, l-au ridicat frumușel din sala plenului și l-au dus”, a spus democratul la Moldova 1, dând asigurări că Șor nu va avea imunitate de deputat.

22 ianuarie 2019: Candu a negat că ar fi spus vreodată că certificatul de integritate ar fi fost introdus pentru a-l împiedica pe Șor să se încrie în cursă și, respectiv, să ajungă deputat în Parlament. „Eu am zis altceva. Eu am zis că faptul că foarte mulți acuzau, în special opoziția, că certificatele de integritate vor fi un instrument, barieră, piedică pentru înregistrarea candidaților, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu există nicio decizie a ultimei instanțe, decizie definitivă și irevocabilă, care să interzică unuia sau altuia să candideze. Dacă am face altfel, atunci ar fi un abuz și atunci am putea considera că aceste alegeri nu sunt libere”, a spus democratul astăzi, după ședința săptămânală a Partidului Democrat.

"

"

Vezi și: Candu, despre certificatul de integritate și Șor: „Noi nu degeaba l-am introdus” (VIDEO)

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat de Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Pedeapsa va intra în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Până atunci, Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

Amintim că Ilan Șor și-a suspendat deja activitatea de primar de Orhei pentru a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Acesta este primul în lista Partidului Șor pentru circumscripția națională, urmând să lupte și în circumscripția uninominală nr. 18, Orhei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!