PD a „recomandat” celor de la Promo-LEX să raporteze încălcările observate direct partidului și a „uitat” să scrie în comunicat că a primit refuz

PD a „recomandat” celor de la Promo-LEX să raporteze încălcările observate direct partidului și a „uitat” să scrie în comunicat că a primit refuz

Partidul Democrat din Moldova a remis ieri presei un comunicat de la o întâlnire cu reprezentanții Promo-LEX, cu care au avut o discuție referitor la rapoartele de monitorizare ale campaniei electorale. PD a punctat în comunicat că ar fi de dorit ca cei de la Promo-LEX să prezinte încălcările depistate de partide direct autorităţilor statului, iar acele care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia. La rândul său, Promo-LEX spune că a refuzat din start o asemenea posibilitate, însă PDM nu a pomenit refuzul asociației în comunicatul său.

PDM a informat presa că luni Vladimir Cebotari şi Sergiu Sîrbu au avut o întrevedere cu directorul Promo-Lex, Ion Manole şi directorul de programe al acestei organizaţii, Pavel Postică.

Sîrbu și Cebotaru „au accentuat importanţa verificării presupuselor încălcări electorale pînă la comunicarea lor publică şi fără influenţa opţiunilor electorale sau crearea percepţiilor de preferinţă electorală a potenţialolor alegători, de către Promo-Lex”, se arată în comunicatul formațiunii. Partidul de la guvernare spune că a „încurajat” prezentarea acestora autorităţilor statului, iar acele care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia.

„Vicepreşedinţii PDM au precizat că, în viziunea PDM, o asemenea abordare ar ajuta la credibilitatea monitorizării procesului electoral”, se arată în comunicatul din care nu este clar dacă Promo-LEX a acceptat sau nu.

Cei de la Promo-LEX au declarat pentru AGORA că nu vor accepta o asemenea soluție.

„Eu pot să vă spun că asta a fost o solicitare a reprezentanților PDM la care am răspuns ferm că nu o putem satisface, dat fiind faptului că toate constatările noastre noi le reflectăm în raportul public, pentru a pune în condiții de egalitate și echitate toți concurenții electorali. Pentru noi este și practic imposibil să trimitem fiecărui concurent electoral informațiile ce-l vizează. Se face un raport general care se pune la dispoziția publicului larg. Ei pot cere, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să le oferim această soluție. Și cu siguranță nu o vom oferi”, a declarat directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică.

Amintim că între PD și Promo-LEX s-au iscat mai multe contradicții, în prag de alegeri. Partidul de guvernare a decis să trimită corpului diplomatic din ţară, observatorilor OSCE, dar şi finanţatorilor direcţi ai Promo-Lex (USAID, Fundaţia Soros, Consiliul Europei şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău) analiza partidului referitoare la cele două rapoarte emise până acum de Promo-Lex privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019. Democrații au catalogat informațiile din primele două rapoarte ale Promo-LEX drept „neadevărate, neverificate, trunchiate” și s-a plâns pe neobiectivitate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.