În cazul decesului în străinătate a unui cetăţean al Republicii Moldova, prima acțiune pe care trebuie să o întreprindă rudele acestuia este să se adreseze la Ambasada Republicii Moldova acreditată în această ţară. Reprezentanții ambasadei vor afla informaţia oficială despre măsurile necesare pentru repatrierea defunctului în Republica Moldova și vor oferi consultanță pentru a face procedura de repatriere mai ușoară.

Totuși, ambasada nu poate achita cheltuielile de repatriere a defunctului și nici nu poate asigura mijloc de transport pentru repatrierea corpului neînsufleţit.

Etapele repatrierii corpului neînsuflețit

Pentru început este nevoie de obținerea certificatului de deces, legalizat de către organele statului străin. Următorul pas este obținerea pașaportului mortuar, urmat de acordarea asistenţei în expertiza medico-legală. Pentru confirmarea prezenţei în sicriu doar a decedatului va fi necesară obţinerea certificatului vamal, dar și actele necesare care ar confirma gradul de rudenie cu decedatul. 

O altă condiție care trebuie să fie respectată este efectuarea procedurilor de repatriere a corpului neînsufleţit prin intermediul serviciilor funerare din statul unde a survenit decesul.

În cazul în care rudele decedatului nu au posibilitatea financiară de a transporta corpul neînsufleţit în Republica Moldova, ele vor depune la Ambasada Republicii Moldova din străinătate sau instituţiile statului străin, de regulă primăriile, Declaraţia de acord privind înmormântarea persoanei în statul străin.

„Încărcătura 200”

„Încărcătura 200" înseamnă de fapt un serviciu de transportare sau transferare a decedatului în cameră specializată, ermetică, de la locul decesului, până la locul eventualei înmormântări.

În funcție de țara în care se întâmplă decesul, există și câteva metode de transportare a corpului neînsuflețit: portuar, feroviar sau îmbarcare aero.

Transportul feroviar este cea mai ieftină modalitate, dar și cea mai îndelungată. Pentru transportarea unui cadavru prin această metodă este nevoie de o serie adăugătoare de acte, dar și de condiții speciale de păstrare. 

Cea mai rapidă metodă, dar și cea mai costisitoare este transportul aerian.

Pentru că este una dintre cele mai la îndemână modalități, deseori moldovenii apelează la transportul rutier atunci când vine vorba de repatrierea unui corp neînsuflețit. Mai ales că în acest domeniu activează și câteva firme de nișă care pun la dispoziția clienților conteinere în arendă, dar și mașini funerare dotate cu locuri pentru pasagerii de însoțire. 

De asemenea, companiile care activează în această nișă își pot asuma administrarea întregului proces: de la preluarea cadavrului de la morgă până la aducerea acestuia la destinația finală.

Implicarea statului

Există unele situații în care autoritățile statului pot să își asume jumătate dintre cheltuielile suportate pentru procedura de repatriere a corpului neînsuflețit. Există și anumite condiții în acest sens. Potrivit Regulamentului de distribuire a ajutorului din banii Fondului republican de susținere socială a populației, suport financiar pentru procedura de repatriere a corpului neînsuflețit se acordă în cazul în care este vorba despre familii social-vulnerabile care au nimenit într-o situație excepțională: dezastru, avarii, conflicte armate, catastrofe ecologice, accidente grave. 

Pentru a primi ajutor, solicitanții trebuie să scrie o cerere în care să descrie detaliat și să-și probeze situația financiară. Pe lângă actele de identitate și ancheta socială, autoritățile mai cer și o confirmare oficială a venitului, condițiile de trai, dar și starea familiei. În cazul în care repatrierea a avut deja loc, solicitanții trebuie să prezinte documentele necesare care confirmă decesul rudei peste hotarele republicii, dar și acte care atestă transportarea și înmormântarea acesteia în Republica Moldova. Și suma care a fost cheltuită în procesul de repatriere urmează să fie prezentată oficial.

Doar rudele de gradul I pot cere o compensație.

Prețuri și tarife

Tarifele diferă de la firmă la firmă. Acestea variază în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia: costul sicriului dar și modul de transportare. Remunerarea pentru aceste servicii este achitată în totalitate de către cel care solicită firma. 

Companiile din domeniu propun pentru  țările din Uniunea Europeană un tarif de aproximativ 1,2 euro pentru 1 km. Taxa scade în cazul în care sicriul trebuie adus din Rusia sau Ucraina, fiind de aproximativ 5 lei pentru 1 km. 

Repatrierea unui cadavru pe cale terestră costă aproximativ 750 de euro dacă este adus de la Moscova, aproximativ 950 de euro dacă este adus de la Sank Petersburg și aproximativ 2250 de euro dacă este adus de la Padova sau de la Milano. Aproximativ 1500 de euro costă repatrierea unui corp neînsuflețit de la Berlin, aproximativ 2300 de euro dacă este adus de la Frankfurt și aproximativ 3000 de euro dacă este adus de la Paris.

Repatrierea corpului neînsuflețit pe cale aeriană costă de cel puțin două ori mai mult. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!