Să mori costă, mai ales dacă se întâmplă în afara țării. Ce înseamnă repatrierea corpului neînsuflețit și ce cheltuieli presupune procedura

Să mori costă, mai ales dacă se întâmplă în afara țării. Ce înseamnă repatrierea corpului neînsuflețit și ce cheltuieli presupune procedura

Deseori vedem la știri sau citim pe rețelele de socializare despre cazuri tragice în care concetățenii noștri, plecați la munci peste hotare, își găsesc acolo sfârșitul. Rudele acestora fac apel la oamenii cu suflet mare pentru a le ajuta să adune sumele necesare repatrierii corpului neînsuflețit. De cele mai multe ori, banii necesari pentru această procedură presupun sume exorbitante, mult peste puterile unei familii obișnuite cu venituri medii. Jurnaliștii Agora au încercat să documenteze subiectul repatrierii unui corp neînsuflețit, să afle ce presupune această procedură, de ce acte e nevoie, dar și de câți bani.

În cazul decesului în străinătate a unui cetăţean al Republicii Moldova, prima acțiune pe care trebuie să o întreprindă rudele acestuia este să se adreseze la Ambasada Republicii Moldova acreditată în această ţară. Reprezentanții ambasadei vor afla informaţia oficială despre măsurile necesare pentru repatrierea defunctului în Republica Moldova și vor oferi consultanță pentru a face procedura de repatriere mai ușoară.

Totuși, ambasada nu poate achita cheltuielile de repatriere a defunctului și nici nu poate asigura mijloc de transport pentru repatrierea corpului neînsufleţit.

Etapele repatrierii corpului neînsuflețit

Pentru început este nevoie de obținerea certificatului de deces, legalizat de către organele statului străin. Următorul pas este obținerea pașaportului mortuar, urmat de acordarea asistenţei în expertiza medico-legală. Pentru confirmarea prezenţei în sicriu doar a decedatului va fi necesară obţinerea certificatului vamal, dar și actele necesare care ar confirma gradul de rudenie cu decedatul. 

O altă condiție care trebuie să fie respectată este efectuarea procedurilor de repatriere a corpului neînsufleţit prin intermediul serviciilor funerare din statul unde a survenit decesul.

În cazul în care rudele decedatului nu au posibilitatea financiară de a transporta corpul neînsufleţit în Republica Moldova, ele vor depune la Ambasada Republicii Moldova din străinătate sau instituţiile statului străin, de regulă primăriile, Declaraţia de acord privind înmormântarea persoanei în statul străin.

„Încărcătura 200”

„Încărcătura 200" înseamnă de fapt un serviciu de transportare sau transferare a decedatului în cameră specializată, ermetică, de la locul decesului, până la locul eventualei înmormântări.

În funcție de țara în care se întâmplă decesul, există și câteva metode de transportare a corpului neînsuflețit: portuar, feroviar sau îmbarcare aero.

Transportul feroviar este cea mai ieftină modalitate, dar și cea mai îndelungată. Pentru transportarea unui cadavru prin această metodă este nevoie de o serie adăugătoare de acte, dar și de condiții speciale de păstrare. 

Cea mai rapidă metodă, dar și cea mai costisitoare este transportul aerian.

Pentru că este una dintre cele mai la îndemână modalități, deseori moldovenii apelează la transportul rutier atunci când vine vorba de repatrierea unui corp neînsuflețit. Mai ales că în acest domeniu activează și câteva firme de nișă care pun la dispoziția clienților conteinere în arendă, dar și mașini funerare dotate cu locuri pentru pasagerii de însoțire. 

De asemenea, companiile care activează în această nișă își pot asuma administrarea întregului proces: de la preluarea cadavrului de la morgă până la aducerea acestuia la destinația finală.

Implicarea statului

Există unele situații în care autoritățile statului pot să își asume jumătate dintre cheltuielile suportate pentru procedura de repatriere a corpului neînsuflețit. Există și anumite condiții în acest sens. Potrivit Regulamentului de distribuire a ajutorului din banii Fondului republican de susținere socială a populației, suport financiar pentru procedura de repatriere a corpului neînsuflețit se acordă în cazul în care este vorba despre familii social-vulnerabile care au nimenit într-o situație excepțională: dezastru, avarii, conflicte armate, catastrofe ecologice, accidente grave. 

Pentru a primi ajutor, solicitanții trebuie să scrie o cerere în care să descrie detaliat și să-și probeze situația financiară. Pe lângă actele de identitate și ancheta socială, autoritățile mai cer și o confirmare oficială a venitului, condițiile de trai, dar și starea familiei. În cazul în care repatrierea a avut deja loc, solicitanții trebuie să prezinte documentele necesare care confirmă decesul rudei peste hotarele republicii, dar și acte care atestă transportarea și înmormântarea acesteia în Republica Moldova. Și suma care a fost cheltuită în procesul de repatriere urmează să fie prezentată oficial.

Doar rudele de gradul I pot cere o compensație.

Prețuri și tarife

Tarifele diferă de la firmă la firmă. Acestea variază în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia: costul sicriului dar și modul de transportare. Remunerarea pentru aceste servicii este achitată în totalitate de către cel care solicită firma. 

Companiile din domeniu propun pentru  țările din Uniunea Europeană un tarif de aproximativ 1,2 euro pentru 1 km. Taxa scade în cazul în care sicriul trebuie adus din Rusia sau Ucraina, fiind de aproximativ 5 lei pentru 1 km. 

Repatrierea unui cadavru pe cale terestră costă aproximativ 750 de euro dacă este adus de la Moscova, aproximativ 950 de euro dacă este adus de la Sank Petersburg și aproximativ 2250 de euro dacă este adus de la Padova sau de la Milano. Aproximativ 1500 de euro costă repatrierea unui corp neînsuflețit de la Berlin, aproximativ 2300 de euro dacă este adus de la Frankfurt și aproximativ 3000 de euro dacă este adus de la Paris.

Repatrierea corpului neînsuflețit pe cale aeriană costă de cel puțin două ori mai mult. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”

Papa Francisc: „Mă rog pentru liderii din Ucraina. A lor e datoria să ia decizii în perspectivă pentru pace”

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Deputat PAS: CMC, prin majorarea tarifelor la apă și canalizare, și-au depășit atribuțiile. Deciziile vor fi contestate
 • 2
  R. Moldova va procura mai multă energie electrică din România. Care sunt prețurile anunțate de Energocom
 • 3
  Toate centralele nucleare ale Ucrainei au fost reconectate la rețeaua electrică. Este restabilită asigurarea cu energie electrică
 • 4
  A expirat termenul de acțiune a documentului privind interconectarea rețelelor de telefonie de pe cele două maluri ale Nistrului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.