
Nemulțumiți de repartizarea secțiilor de vot de peste hotare. Blocul „ACUM” a atacat CEC în judecată. Reacția Alinei Russu (VIDEO)
„ACUM” cere în justiție anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale (CEC) de stabilire a secțiilor de vot peste hotare.Potrivit liderei PAS, Maia Sandu, Guvernul și CEC au neglijat două prevederi exprese ale Codului Electoral, care prevăd că la stabilirea secțiilor de votare peste hotare trebuie să se țină cont de prezența la vot la ultimele alegeri (prezidențialele din 2016) și de rezultatele înregistrării prealabile.
・
„Guvernarea a făcut abstracție de ambele aceste prevederi. Dacă ne uităm unde s-au înregistrat prealabil cetățenii peste hotar eși cum a deschis guvernarea secții de vot, vedem că s-au deschis acolo unde nu s-au înregistrat cetățenii sau acolo unde numărul celor înregistrați este foarte mic, iar acolo unde s-au înregistrat mulți cetățeni, nu s-au deschis secții”, a declarat Maia Sandu, dând exemplu mai multor state occidente, printre care Germania, Franța, Irlanda și SUA.
Vezi și: Pavel Postică: Pentru alegeri au fost bugetate 150 de secții de vot peste hotare, nu doar 125
„La ce bun CEC le-a cerut oamenilor să se înregistreze și de ce s-au cheltuit banii donatorilor pentru a crea astfel de instrumente?”, s-a întrebat lidera PAS: „Această guvernare continuă să comită abuzuri enorme în raport cu cetățenii din afara țării, încercând să le creeze impedimente în exercitarea dreptului lor la vot”.
„Oricare concurent electoral, dacă nu este de acord cu deciziile adoptate de către CEC, își poate revendica dreptul de a se adresa în instanța de judecată cu privire la legalitatea deciziei. Eu respect dreptul fiecărui concurent, o poate face aplicând normele în vigoare”, a fost reacția președintei CEC, Alina Russu, la anunțul blocului „ACUM”.
AGORA precizează că în 2016, la alegerile prezidențiale, diaspora s-a confruntat cu mai multe dificultăți. Cea mai mare nemulțumire a fost generată de epuizarea buletinelor de vot în mai multe secții de votare de peste hotarele țării. Pentru alegerile parlamentare din acest an autoritățile au decis să majoreze numărul de buletine de vot care vor fi distribuite acestor secții – de la 3000 la 5000 – dar și numărul secțiilor de votare pentru diaspora.
Analizele arată, însă, că localitățile unde a ales Guvernul să deschidă secții suplimentare nu sunt neapărat cele mai potrivite, în lista acestora nefiind localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot în 2016. Franța, România, Marea Britanie, Federația Rusă și Italia sunt statele în care mai mulți cetățeni nu șii-au putut exercita dreptul de vot.
Amintim că pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, autoritățile au deschis 125 de secții de votare peste hotarele republicii, cu 25 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2016. Decizia a fost votată de Guvern, după ce Ministerul Afacerilor Exteme a propus deschiderea a 42 de secții în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și alte 83 de secții suplimentare (în total 125).
Cele mai multe secții de vot noi vor fi deschise în Italia și Statele Unite ale Americii.
Cele 11 secții de votare deschide în Federația Rusă i-a nemulțumit pe socialiști, care susțin că în această țară este nevoie de deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare, dat fiind numărul mare de cetățeni ai Republicii Moldova.Amintim că, ieri, candidatul „ACUM” pe circumscripția Nisporeni, Ion Terguță, a depus o contestație la CEC, prin care cere scoaterea din cursă a adversarului său de pe aceeași circumscripție, democratul Vlad Plahotniuc.