Deși cercetările arată că textele digitale se scriu de aproape trei ori mai rapid, specialiștii atenționează că odată cu renunțarea la așezarea literelor pe o foaie, pierdem din inteligență. Altfel spus,atunci când scriem litere de mână pornim două zone din creier care în condițiile scrisului de la tastatură nu sunt active. 

Oglinda personalității

Caligrafia este considerată una dintre cele mai precise oglinzi ale personalității. Scrisul de mână reflectă îndeaproape caracterul unei persoane. Primul indiciu este dimensiunea cuvintelor și a literelor. Pentru persoanele care scriu cu litere mari, contează foarte mult părerea celor din jur, iar uneori, simt nevoia să se facă remarcați.

Scrisul de dimensiuni medii este caracteristic persoanelor echilibrate și înțelegătoare.  Acestea au capacitatea de a reţine informațiile mai repede, dar şi de a se descurca mai uşor.

Cei care au un scris foarte mic sunt atenți la detalii și sunt meticuloși. Despre ei se spune și că sunt capabili să conducă proiecte mari, deoarece se concentrează adesea asupra detaliilor.

Persoanele independente, care iubesc libertatea  preferă să lase spații mai largi între cuvinte. Literele ascuțite indică faptul că ai de-a face cu o persoană intuitivă, care nu suportă criticile. Persoanele afectuoase și cu o fire mai liniștită au tendința să rotunjească literele. Cuvintele care ocupă mult spațiu semnifică încrederea în sine. Cei care scriu mai împrăștiat au un caracter puternic și, adesea, o părere bună despre ei înșiși. Dacă literele sunt scrise mai strâns, atunci vorbim despre o persoană discretă și introvertită, căreia nu îi place să socializeze foarte mult.

Terapie prin caligrafie

Terapia prin caligrafie este folosită în special în China şi Japonia. S-a demonstrat că scrisul de mână creşte concentrarea, îmbunătăţeşte memoria şi poate chiar alunga anxietatea. Specialiştii recomandă scrisul ca terapie, atunci când vrem să trecem peste traume şi experienţe neplăcute.

Importanța scrisului de mână

Cercetătorii dau asigurări că un elev sau un student care ia notițe pe hârtie va intelege mai bine ce i se explică în  timpul cursului,  etapa învățării fiind începută încă din  timpul predării. Studiile au aratat, de asemenea, că persoanele care iau notițe de mână pot răspunde corect la întrebari mai complexe, deoarece și-au sintetizat informația chiar în timp ce luau notițe.

Totodată, scrierea de mână stimulează, prin însăși acțiunea de a scrie, memoria de lungă durată. S-a dovedit și că scrierea de mână activează și stimulează zone ale creierului care sunt responsabile de analiză informațiilor primite, reținându-le pe cele relevante.

De asemenea, se spune că persoanle care scriu de mână sunt mai creative decât cele care folosesc tastatura și sunt capabile să elaboreze fraze mai lungi și mai complexe, cu un conținut de idei mai bogat. Scrisul de mână este practicat de omenire de aproximativ 5000 de ani. Sărbătoarea coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock.  Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă și stilistic aparte de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!