Cererea a fost depusă de democrați la Judecătoria Drochia cu sediul Rîșcani astăzi dimineață. Ședința de judecată pentru examinarea contestației a fost stabilită pentru data de 25 ianuarie. 

„Cererea în instanța de judecată a fost depusă fără probe, cu încălcări semnificative de procedură și cu expirarea termenelor de prescripție. Nu poate un concurent să ceară excluderea din cursa electorală a altui concurent – aceasta ține de competența Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, surprinde faptul că judecătoria orașului Drochia a acceptat nemotivat această cerere. Lucrul respectiv trezește dubii privind competențele și independența judecătorilor din orașul Drochia, cât și bănuieli privind utilizarea lor în calitate de instrument de presiune asupra adversarilor politici”, se menționează în comunicatul socialiștilor. 

Contactat de AGORA, reprezentantul Partidului Democrat la Comisia Electorală Centrală, Vadim Moțarschi, a declarat că nu cunoaște acest subiect și nu poate oferit vreun comentariu, iar purtătorul de cuvânt al formațiunii nu a răspuns la telefon.

Ce spune Codul Electoral

De menționat că potrivit Codului Electoral, concurenții electorali pot depune direct în instanța de judecată cereri prin care contestă acțiunile contracandidaților lor. 

Articolul 71. Contestaţiile (1)

Alegătorii şi concurenţii electorali pot contesta acţiunile/inacţiunile şi hotărîrile consiliilor şi birourilor electorale şi acţiunile/inacţiunile concurenţilor electorali. Depunerea cererii în instanţa de judecată trebuie precedată de contestarea prealabilă în organul electoral ierarhic superior organului al cărui act se contestă, cu excepţia contestațiilor privind acțiunile/inacțiunile concurenților electorali, depuse direct în instanța de judecată, și a contestaţiilor ce se referă la exercitarea dreptului la vot sau la administrarea alegerilor depuse la biroul electoral în ziua alegerilor.

În circumscripția nr 4. Rîșcani, Drochia, Dondușeni sunt înregistrați în prezent trei concurenți electorali. Este vorba de Iurie Urzică (PDM), Vladimir Mizdrenco (PSRM) și Andrei Cocieru (P. Șor). Alte două cereri de înregistrare au fost depuse și urmează să fie examinate de Consiliul Electoral de Circumscripție. 

Pe această circumscripție și-au mai anunțat intenția de a candida Tatiana Gamețchi (ACUM), Victor Bogatico (PN) și Petru Bărbieru (PCRM). 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!