În cadrul briefingul saptămânal al Partidului Democrat din 22 ianuarie curent, Vlad Plahotniuc a vociferat deciziile luate de democrați în cadrul ședinței partidului. În acest sens, Plahotniuc a spus că Guvernul „își poate permite” majorarea „esențială” a indemnizației unice la naștere, dar și alocarea a 200 de lei pe lună tuturor copiilor, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Un simplu calcul ne arată că aproximativ 2 miliarde de lei din bugetul de stat ar putea fi alocate pentru doar două dintre promisiunile democraților.


În Republica Moldova sunt aproximativ 681 300 de copii cu vârsta de pâna la 18 ani. Astfel, alocând fiecăruia câte 200 de lei, lunar ar putea fi cheltuiți aproximativ 137 de milioane de lei. Altfel spus, timp de un an, cheltuielile în acest s-ar ridica la aproximativ 1,6 miliarde de lei vor fi cheltuiți, iar în cazul indemnizației unice la naștere, costurile ar putea ajunge la 340 milioane de lei pe an.

Majorările ar urma să se realizeze doar după ce vor fi votate și de viitorul Parlament, care urmează a fi format după alegerile Parlamentare din 24 februarie. Democrații se declară însă „victorioși”, fiind convinși că vor obține rezultate spectaculoase. „Contează că aceste proiecte sunt votate în prima lectură, fiindcă intră în agenda Parlamentului”, a spus Candu. Democratul neagă însă că promisiunile anunțate astăzi ar avea vreo legătură cu alegerile și campania electorală.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!