Potrivit Sănătate INFO, ministerul israelian al Sănătății a decis ca numai titularii diplomelor medicale din țările OECD sau studenții instituțiilor medicale de pe lângă spitalele acreditate de Federația Mondială a Educației Medicale (World Federation for Medical Education) vor fi eligibili pentru obținerea licențelor.

Aceasta înseamnă că, în viitorul apropiat, Israelul nu va mai recunoaște diplomele din Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Armenia și alte țări din fosta URSS (cu excepția țărilor baltice incluse în OECD), precum și din unele universități din Europa de Est (România, Bulgaria, Croația etc.), scrie Vesti.co.il. Instituțiile de învățământ superior din Iordania, Egipt și Palestina, care sunt populare printre studenții arabi sunt, de asemenea, vizate.

În ceea ce privește studenții care au început studiile până în 2019, decizia de admitere la examen se va face în mod individual - documentele educaționale pe care le furnizează vor fi verificate pentru respectarea standardelor în vigoare.

Aceeași sursă mai menționează că decizia a fost luată în ciuda lipsei acute de medici și a faptului că mai mult de jumătate dintre medicii israelieni (aproximativ 58%) fac studii peste hotare. În același timp, o proporție semnificativă revine Rusiei, Ucrainei, Moldovei și României (aproximativ 60% din total).

La rândul său, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” spune că nu a primit nicio înștiințare oficială referitor la condițiile noi privind recunoașterea actelor de studii ale absolvenților care au studiat medicina în afara țării. „Instituția noastră s-a informat despre aceasta de pe site-ul Ministerului Sănătății al Israelului. Vă asigurăm că, imediat ce instituția noastră va fi informată oficial cu privire la decizia autorităților israeliene, Universitatea va emite un comunicat de presă în acest sens”, se arată într-un comunicat al USMF.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!