Cheltuieli de este un milion de lei, neraportate

Potrivit Promo-LEX, grupurile de inițiativă, deși au prezentat la CEC rapoartele financiare privind cheltuielile suportate pentru finanțarea campaniei de colectare a semnăturilor, au omis anumite plăți. În total, ar fi vorba de aproximativ 1 milion 250 de mii de lei. Iată cheltuielile grupurilor de inițiativă care nu ar fi fost raportate:

PP Șor – 618 mii de lei

PSRM – 253 de mii de lei

PDM – 177 de mii de lei

PN – 33 de mii de lei

PCRM – 25 de mii de lei

PL – 10 mii de lei

ACUM – 2.300 de lei

Nu se pot abține de la cadourile electorale

În perioada monitorizată, observatorii au identificat 13 cazuri care pot fi catalogate ca oferirea cadourilor cu tentă electorală. În opt sunt vizați socialiștii, în trei – Partidul Șor, iar câte un caz a fost atribuit democraților și liberalilor.

Potrivit Promo-LEX, majoritatea partidelor politice s-au activizat. „Chiar dacă până la 22 ianuarie era o perioadă de liniște, majoritatea partidelor preferă să joace la limită, să profite de aceste incertitudini din cadrul legal. Au efectuat mai multe evenimente cu tentă electorală, mascate cu activități obișnuite de informare a alegătorilor, cu acțiuni de colectare a semnăturilor. Asta chiar dacă majoritatea au finalizat procedura de colectare a semnăturilor. Am constatat cel puțin 110 evenimente cu tentă electorală. 62% vizează activitatea PSRM, 12% – blocul ACUM, 11% - PDM, 9% - PP Șor”, a declarat directorul misiunii de observare, Pavel Postică.

De asemenea, s-au constatat cel puțin cinci cazuri de utilizare a resurselor administrative. În patru sunt vizați reprezentanții PDM, iar într-un caz – socialiștii.

Ambii condamnați de prima instanță, dar cu certificate de integritate diferite

Promo-LEX a menționat și „abordarea stranie” a Autorității Naționale de Integritate, care a eliberat certificate de integritate diferite în cazul a doi concurenți electorali, deși ambii sunt condamnați de prima instanță.

„Este vorba de candidatul Partidului Nostru, Victor Bogatico, care, fiind condamnat în prima instanță și nefiind o decizie definitivă și irevocabilă, acest lucru a fost menționat în certificatul de integritate, pe când în alte cazuri, în speță cazul lui Ilan Șor, acest lucru nu a fost menționat”, a menționat șeful misiunii de observare.

Registratorii chiulesc de la muncă?

Observatorii au efectuat 271 de interviuri cu registratorii. Au fost atestate însă cel puțin 106 cazuri când nu a fost posibilă efectuarea interviurilor - 64% țin de absența de la muncă în timpul orelor de muncă, iar alte 21% - din cauza imposibilității de accesa registrul de stat al alegătorilor. „Aceste aspecte trebuie luate în calcul în special de către Comisia Electorală Centrală, Centrul de instruire continuă. Cei 131 de registratori cu care am reușit să discutăm au declarat că au atestat cel puțin 6.528 de conflicte în registrul de stat al alegătorilor. Majoritatea conflictelor, 4.600, țin de conflictul de adresă, lucru foarte important care trebuie soluționat”, a adăugat Pavel Postică.

Luptă mai complicată pentru candidații independenți

Candidaților independenți se pare că le este mult mai dificil să se înregistreze în cursa electorală. Din totalul celor 212 de candidați înregistrați deja în circumscripții uninominale, doar 13 sunt independenți.

„Chiar dacă au fost depuse 101 cereri de desemnare a candidaților independenți, doar 13 au reușit până în momentul de față să parcurgă procedura de colectare a semnăturilor și de înregistrare. Alții sunt în proces. Dar tendința e clară – pentru candidații independenți este mult mai complicat să colecteze semnături decât pentru partide”, a declarat Pavel Postică.

Prezentarea raportului a început cu un flashmob, prin care Promo-LEX a cerut renunțarea la acțiunile de intimidare la care sunt supuși membrii misiunii de observare. Este vorba de un caz în care un observator a fost urmărit, fiind telefonat de o persoană care s-a prezentat ca fiind colaborator al poliției, dar și de o situație în care un alt observator a fost telefonat de un individ care s-a prezentat ca angajat SIS și care a fixat cu acesta o întâlnire. În ambele cazuri, observatorii au fost atenționați cu privire la informațiile pe care le colectează și le raportează.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!