„Folosirea instrumentelor administrative presupune că un concurent electoral poate să-și folosească funcția, atribuțiile pentru a avea un anumit avantaj față de alții. Asta nu înseamnă că nu mai există Guvern, Parlament, Președinte și toți nu trebuie să facă nimic. Trebuie să facem o divizare foarte clară, cu ceea ce vin eu, în calitate de concurent electoral la o dezbatere, și alta e atribuțiile pe care sunt obligat să le exercit, potrivit legii, în calitate de președinte de Parlament. Însă trebuie să fac în așa fel încât să nu mă folosesc de funcția de președinte al unei instituții în campania electorală, astfel creând dezechilibru de poziție față de alți concurenți electorali. Asta presupune legislația și cu siguranță vom respecta cu sfințenie”, a declarat Andrian Candu după semnarea Codului de Conduită propus de CEC.

Vezi și: Pavel Filip va rămâne în funcție dacă va candida în alegeri. Diacov: „N-ar fi frumușel, dar e absolut legal”

Întrebat însă dacă cele spuse mai sus nu se bat cap în cap cu vizitele premierului Pavel Filip în circumscripția Strășeni, democratul nu vede o problemă.

„Sunt chestiuni care deja au fost examinate de mai multe ori de Curtea Constituțională și de Comisia Electorală Centrală. Este un anumit studiu de caz. Uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat în perioadele anterioare, când prim-miniștrii rămâneau în funcție. Prim-ministrul este o persoană politică, este și un concurent electoral, reprezentant al unui partid, candidat în circumscripție. Nu se creează un dezechilibru atâta timp cât clar se delimitează clar activitățile guvernamentale și cele de partid”, a explicat Candu.

Amintim că, spre deosebire de miniștri și vicepremieri, legea îi permite premierului să nu degreveze din funcție în timpul campaniei electorale. Din comunicatele emise de Guvern, se pare că Pavel Filip profită din plin de această excepție.

Și șeful de la Economie, Chiril Gaburici, ezită să-și suspende activitatea de ministru în favoarea rolului de candidat. Până a fi înregistrat oficial în cursă, a înregistrat o prezență extrem de activă la mai multe televiziuni apropiate Partidului Democrat.

Vezi și: Gaburici vrea în Parlament, dar nu-și suspendă activitatea de ministru. Ce explicație (n-)are (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!