De astăzi ni se va promite marea și sarea. A început campania electorală

De astăzi ni se va promite marea și sarea. A început campania electorală

De astăzi, 25 ianuarie, concurenții electorali pot face agitație eletorală. Potrivit legii, campania electorală începe cu o lună înainte de data desfășurării alegerilor parlamentare, ceea ce înseamnă că începând de azi alegătorii vor fi „bombardați” cu tot felul de propuneri promisiuni și argumente electorale în favoarea unui sau altui candidat, partid sau bloc electoral.Ieri, 24 ianuarie, a fost ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlament.

Până astăzi, pe lista națională (pe liste de partid) au fost înregistrați nouă concurenți electorali. Este vorba despre PDM, blocul „ACUM”, PSRM, Partidul „Șor”, Partidul Nostru, PCRM, Mișcarea Antimafie, Partidului Național Liberal și Partidului Voința Poporului. Între timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) examinează dosarele altor potențiali concurenți, printre care Partidul Liberal, care a depus ieri actele pentru înscriere.

Potrivit CEC, în circumscripțiile electorale uninominale au fost depuse 360 de dosare pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de deputat. Până astăzi, consiliile electorale ale circumscripțiilor au înregistrat 246 de concurenți electorali, dintre aceștia 25 sunt independenți. Între timp, 107 dosare se află în curs de examinare.

Trei concurenți organizează lansări în campanie chiar din prima zi. Este vorba despre Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și blocul electoral „ACUM”.

Potrivit Codului Electoral, în această perioadă concurenţii beneficiază, în mod egal, de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă finanţate de la buget și pot organiza întâlniri cu alegătorii. Totodată, în campania electorală pentru parlamentare în circumscripții uninominale, radiodifuzorii locali și regionali sunt obligaţi să organizeze dezbateri electorale.

Scrutinul parlamentar va avea loc pe data de 24 februarie, concomitent cu referendumul republican consultativ pe subiectele revocării mandatelor de deputat și reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 61.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.