Au mers cu picii la muncă sau și-au luat liber pentru a le ține companie acasă. Ce soluții au găsit părinții în urma deciziei autorităților de închide școlile și grădinițele

Au mers cu picii la muncă sau și-au luat liber pentru a le ține companie acasă. Ce soluții au găsit părinții în urma deciziei autorităților de închide școlile și grădinițele

Hotărârea de Guvern, prin care astăzi toate școlile și grădinițele din țară au fost închise, a împărțit în două tabere părinții din Moldova. În timp ce unii blamează autoritățile și spun că au fost nevoiți să meargă la muncă cu odraslele sau că au cerut liber de la muncă pentru a sta acasă, alții susțin ideea celor aleși să ne conducă și merg pe principiul „paza bună trece primejdia rea”. Jurnaliștii Agora au încercat să afle care au fost metodele la care au recurs mai multe familii pentru a nu lipsi de la locul de muncă, dar și pentru a-și ține copiii în siguranță.

„Copilul este la serviciu cu mine. Așa se gândesc autoritățile la binele copiilor,ea va sta 9 ore nealimentată corect și nedormind la prânz. Multumim mult tuturor pentru condițiile favorabile create pentru copiii noștri”, a declarat o mămică.

„Nu înțeleg prea bine care este logica: nu ducem copiii la școli și grădinițe din cauza condițiilor climaterice, dar dacă îi luăm cu noi la locul de muncă nu tot prin aceleași condiții îi ducem? Mai ales că în majoritatea cazurilor școala sau grădinița este în apropiere de casă, în timp ce la muncă trebuie să mergem prin tot orașul pentru a ajunge”, susține o altă mămică.

Publicitate

„Stau acasa eu cu ei. Serviciul e în alt capăt de oraș, o oră cu troleibuzul. E complicat să chinui doi copii ca să-i iau cu mine la muncă. Mi-am luat o zi din contul propriu”, explică o mamă.

„Conducerea întreprinderii unde lucrez eu a permis mamelor care nu au cu cine lăsa copiii să rămână acasă”, susține un părinte.

„Jumătate de zi cu mine acasă, lucrez de acasă, a doua jumătate a zilei trebuie să merg la oficiu și o să duc copilul la un Centru pentru copii pe câteva ore ca să aibă unele ocupații”.

„A fost luată o decizie din cele mai bune intenții, pentru siguranța și sănătatea copiilor noștri, iar dacă nu s-au adeverit întru totul prognozele meteo, fiți de acord că nimeni nu avea de unde să știe. Dacă în Chișinău situația cu drumurile este cât de cât acceptabilă asta nu înseamnă că in republică este la fel. Fiecare se descurcă cum poate, dar in schimb câtă bucurie au avut copiii mei cind au aflat că vor avea o zi liberă”, a declarat o mamă.

„În așa caz, ar trebui să fie indicat în ordin ca toți să stea acasă. Despre ce siguranță este vorba? Adică părintele să-și ia copilul la serviciu,care poate necesită transport, drum mai lung, când ar putea să-l lase la grădiniță de lângă casă: Și încă un moment, dar părintele plecând la serviciu și seara din cauza condițiilor meteo nu va putea ajunge acasă, ce să facă copilul? Nu poți face un ordin doar pentru o latură. Sunt sigură că dacă părintele are cu cine lăsa copilul pe așa condiții climaterice îl lasă acasă. Dar acest ordin le-a făcut bătăi de cap tot celor care și așa nu au cu cine lăsa copii”, susține un părinte.

„Voi cei de la Chișinau aveți lângă casă gradinițe și școli. În sate copiii pleacă pe jos la instituțiile de învățământ, unii chiar până în satul vecin. Ordinul e gândit pentru toată țara. La noi până nu se întâmplă o tragedie lumea nu se învață minte”, a declarat o mamă.

„Eu l-am lăsat în siguranță singur acasă, pentru că este un pic mai mare. La mine la serviciu mamele au lăsat copiii mici singuri acasă. Copii de 2 ani lăsați cu frațiori de 6 ani. Asta e normal? Și totul pentru trebuie să vină la muncă. O zi costă 500 de lei, pentru unii dintre noi aceștia sunt bani. Trebuiau să anunțe zi liberă pentru toată lumea”, susține un părinte.

Premierul Pavel Filip a anunțat, joi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale că toate şcolile şi grădiniţele din Republica Moldova vor fi închise vineri din cauza ninsorilor şi a poleiului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal