În august 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Chirinciuc la un an şi patru luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu aplicarea unei amenzi de 35 de mii de lei, dar şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani, executarea pedepsei fiind suspendată pentru o perioadă de un an. După un an şi jumătate de la pronunţarea acestei sentinţe, Iurie Chirinciuc a decis să participe la alegerile parlamentare. Fostul ministru şi-a anunţat decizia la început de ianuarie, iar între timp a şi depus lista de semnături la Consiliul electoral de circumscripţie. Fostul ministru a colectat 823 de semnături şi va candida pe circumscripţia nr. 15 (Călăraşi).

Declaraţii contradictorii în dosarul lui Chirinciuc

Pentru că pe rol la CA Chişinău nu se afla dosarul lui Chirinciuc, l-am contactat pe fostul ministru pentru a afla care sunt circumstanţele în care acesta candidează, din moment ce nu a contestat decizia primei instanţe prin care nu are dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani.

La 12 ianuarie, curent, Iurie Chirinciuc a declarat pentru Ziarul de Gardă că decizia de condamnare nu este definitivă şi că a atacat-o la CA Chişinău. Acesta nu a putut însă să ne spună când mai exact a atacat cu apel sentinţa şi care este motivul pentru care dosarul nu este pe rol.

Pentru a afla mai multe informaţii, am apelat şi avocatul care l-a reprezentant pe Chirinciuc în instanţă, Serghei Cârlig.

„Eu nu cunosc dacă domnul Chirinciuc a contestat cu apel sentinţa primei instanţe. Nu mi-a solicitat nici mie acest lucru. Mai este o practică când avocatul invocă motivele de fapt şi de drept şi persoana pusă sub acuzare o semnează, însă domnul Chirinciuc nu a venit cu o astfel de solicitare”, a declarat avocatul Cârlig.

Acesta a mai precizat că, după pronunţarea sentinţei, a fost încheiat şi contractul de asistenţă juridică.

Contactat repetat, peste câteva zile, Chirinciuc a insistat totuşi că a atacat cu apel sentinţa din 2017: „Cum nu-i atacată? Eu ce, mint? Vorbesc din pod? Noi am atacat-o. Eu personal am semnat cererea de contestare”.

Întrebat cine este avocatul care îl reprezintă, Iurie Chirinciuc ne-a confirmat că acesta este Sergiu Cârlig, cel care, în urmă cu doar câteva zile, declara pentru ZdG că i-a expirat contractul de asistenţă juridică cu Chirinciuc. Tot acesta susţinea că nu a contestat cu apel sentinţa primei instanţe.

Procuratura Anticorupţie nu explică de ce dosarul este tergiversat

Serviciul de presă al PA ne-a comunicat că procurorii „au depus apel, în termenii prevăzuţi de legislaţia procesual-penală, în vederea casării parţiale a sentinţei Judecătoriei Chişinău pe cauza penală în privinţa lui Iurie Chirinciuc şi alţi doi învinuiţi. În apel se solicită rejudecarea cauzei cu adoptarea unei noi decizii”.

Citește continuarea pe zdg.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!