În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din 24 ianuarie, Delegația Republicii Moldova a prezentat mai multe „încălcări grave” comise în perioada 18-22 ianuarie curent.

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 24 ianuarie Delegația Republicii Moldova a elucidat aceste „încălcări grave”. Posturile mobile sunt amplasate la intersecția unor străzi ce separă  orașul Bender de satul Varnița, dar și la stația de cale ferată Bender-2.

„De fiecare dată, când reprezentantul militar din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare solicită deplasarea la fața locului a observatorilor militari ai tuturor părților pentru fixarea încălcării în modul stabilit, reprezentantul Tiraspolului tergiversează intenționat acest proces, oferind posibilitate structurilor de forță transnistrene să-și retragă „posturile” înainte de a fi supuse documentării de către toate componentele formatului de pacificare. Astfel, abuzurile, deși constatate de partea moldovenească, au rămas neincluse în raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit. Din acest motiv, Delegația Republicii Moldova, adoptând o poziție categorică, a refuzat aprobarea raportului privind situația în Zona de Securitate considerându-l incomplet”, se arată într-un comunicat al Delegației RM în CUC.

De partea cealaltă, reprezentantul structurilor de forță transnistrene nu a negat existența unor astfel de posturi mobile și nu a exclus alte asemenea situații pe viitor.

„Cazurile descrise constituie încă o dovadă a ineficienței procedurilor actuale de monitorizare a Zonei de Securitate, fiind necesară o îmbunătățire a acestora, însă  propunerile și cerințele formulate de partea moldovenească nu au fost susținute de către conducătorii delegațiilor regiunii transnistrene și cea a Federației Ruse”, mai menționează Delegația RM.

Totodată, în legătură cu alegerile din 24 februarie, delegația noastră a înaintat un demers pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atât în campania electorală, cât și în ziua alegerilor.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!