La fiecare trei zile, o femeie din RM moare de cancer de col uterin: Iată ce trebuie să știe fiecare femeie despre această maladie

La fiecare trei zile, o femeie din RM moare de cancer de col uterin: Iată ce trebuie să știe fiecare femeie despre această maladie

În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este depistată cu cancer de col uterin. La fiecare 3 zile o femeie moare din această cauză.  Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă se efectuează analize medicale și tratament corespunzătoare. Fă-ți testele acum, GRATUIT!

În prezent, există două tipuri de teste de depistare a cancerului de col uterin sau a riscului de dezvoltare a lui:

- Testul Papanicolau, utilizat de peste 80 ani. Celulele sunt examinate la microscop, căutându-se celule cu aspect anormal. Testul Papanicolau nu determină prezența HPV.

Publicitate

- Testul HPV. Tehnologie modernă, celulele sunt examinate cu echipamente de laborator foarte exacte care caută urme de ADN al HPV cu risc înalt. Căutarea urmelor de HPV cu risc înalt poate determina predispoziția dvs. de dezvoltare a cancerului de col uterin.

Există peste 150 tipuri de HPV2

14 tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV-Human Papiloma Virus) cauzează majoritatea formelor de cancer de col uterin.

HPV 16 și HPV 18 – sunt tipurile cu cel mai mare risc, care provoacă peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Testele medicale desfășurate pentru depistarea HPV reprezintă un progres important în prevenirea cancerului de col uterin.

Femeile aflate în relații monogame ar putea crede că nu trebuie să facă testul pentru HPV, dar nu este așa! Aproape 80% din totalul adulților activi din punct de vedere sexual contactează HPV la un moment dat în timpul vieții.

HPV este un virus cu o răspândire foarte largă care se transmite inclusiv la contactul cu pielea. Majoritatea infecțiilor cu HPV se vindecă de la sine sau nu declanșează stări patologice și, de regulă, sunt asimptomatice.

Totuși, o infecție cu un HPV deosebit de riscantă, care persistă în timp, poate duce la apariția stărilor pre-canceroase sau chiar la cancer.

Ce înseamnă un rezultat negativ al testului PAP?

- Nu au fost determinate celule cu aspect anormal la microscop. Aveți, în prezent, un risc scăzut de dezvoltare a stărilor pre-canceroase sau a cancerului.

Notă: Aproape 1/3 din tipurile de cancer de col uterin invaziv au apărut la femei cu rezultate normale ale testului Papanicolau.

- HPV cu risc înalt, care ar putea duce la cancer, nu a fost detectat.

În prezent, aveți un risc scăzut de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer, sau de a-l avea în următorii 5-10 ani.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului PAP?

- Au fost depistate celule cu aspect anormal în colul dvs. uterin – aceste modificări pot fi minore sau mai serioase.

- Un test pozitiv al testului HPV nu înseamnă că deja aveți cancer sau că îl veți dezvolta în viitor. Înseamnă doar că aveți o infecție cu un tip de HPV cu risc înalt și aveți un risc ridicat de a dezvolta stări pre-canceroase sau cancer.

În funcție de rezultatele testului, medicul dvs. ar putea recomanda repetarea peste un anumit timp sau ar dori să investigheze mai atent colul dvs. uterin cu utilizarea colposcopului.

Cancerul de col uterin poarte fi prevenit, iar testul pentru depistarea ADN-ului de HPV poate să vă spună dacă vă numărați printre cei cu risc înalt.

NU PIERDE ȘANSA SĂ-ȚI SALVEZI VIAȚA, FĂ-ȚI TESTUL PAPANICOLAU GRATIS*!

* În toată rețeaua Invitro Diagnostics, la efectuarea testului HPV 16,18 (genotipare), cost 250 de lei, beneficiați de Testul Papanicolau gratis (PAP-test pe frotiu).

Cum mă pregătesc de testul PAP?

Perioada optimă pentru prelevarea analizei: până la menstruație sau peste 1-2 zile după finisarea ei.

Dimineața, în ziua prelevării analizei nu efectuați igiena intimă și spălături cu utilizarea gelurilor și/sau antisepticelor.

* Efectuarea analizei nu necesită programare și poate fi făcută conform programului de prelevare.

LINIA VERDE: 022903 999, 078903999

www.invitro.md

Facebook.com/invitro.md/

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal