Hotărârea Guvernului de a deschide 125 de secții de vot peste hotare va ajunge pe masa Curții Constituționale

Hotărârea Guvernului de a deschide 125 de secții de vot peste hotare va ajunge pe masa Curții Constituționale

Curtea Constituțională (CC) urmează să examineze constituționalitatea hotărârii Guvernului de a deschide 125 de secții de votare peste hotare. Înalta Curte a fost sesizată de Curtea de Apel (CA), urmare a unei solicitări venite din partea blocului ACUM. Abia după ce magistrații constituționali se vor expune, va continua examinarea cauzei la CA, a anunțat membrul Biroului permanent al PAS, Sergiu Litvinenco. 

„Un lucru care este absolut uluitor. Guvernul a refuzat să participe la ședințele de judecată. Fără niciun motiv. Pur și simplu a zis că nu vine. Și judecătorul a acceptat acest lucru chiar dacă am explicat că acest lucru este inadmisibil de vreme ce anume Guvernul trebuie să dea explicații de ce a „scuipat” pe lege și pe miile de oameni care s-au înregistrat prealabil. Sigur că nu ne facem mari iluzii că Apolschi, Reșetnicov și „regele balului” Gurin vor examina cauza prin raportare la litera și spiritul Constituției și a legii. Totuși, nu putem sta cu mâinile în șolduri câtă vreme o gașcă de uzurpatori și hoți își bat joc de sute de mii de cetățeni pe care tot ei i-au alungat din țară”, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

În 2016, la alegerile prezidențiale, diaspora s-a confruntat cu mai multe dificultăți. Cea mai mare nemulțumire a fost generată de epuizarea buletinelor de vot în mai multe secții de votare de peste hotarele țării. Pentru alegerile parlamentare din acest an, autoritățile au decis să majoreze numărul de buletine de vot care vor fi distribuite acestor secții – de la 3.000 la 5.000 – dar și numărul secțiilor de votare pentru diaspora. Vor fi deschise 125 de secții, cu 25 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016. Analizele arată însă că localitățile unde a ales Guvernul să deschidă secții suplimentare nu sunt neapărat cele mai potrivite, în lista acestora nefiind localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot în 2016.

Publicitate

Vezi și: Pavel Postică: Pentru alegeri au fost bugetate 150 de secții de vot peste hotare, nu doar 125

În decembrie 2018, fostul procuror general Corneliu Gurin a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Gurin a fost cel care, în plenul Parlamentului, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat. De asemenea, Parlamentul a trimis doi democrați în fotolii de magistrați la CC. Este vorba de fostul comunist Artur Reșetnicov, dar și nașa de cununie a liderului PDM, Vlad Plahotniuc – Raisa Apolschii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal