Intenția holdingului Doverie de a cumpăra pachetul majoritar MICB nu a rămas neobservată nici de către presa bulgară. Jurnaliștii de la bivol.bg au punctat că Donev vrea să cumpere „mărul putred” al sistemului bancar moldovenesc, subliniind că Moldindconbank a fost implicată în Laundromatul Rusesc.  

„Proprietarul Sopharma Pharmaceuticals Ognian Donev se vrea bancher de top în Republica Moldova, scrie presa bulgară. Societatea mixtă DOVERIE UNITED-HOLDING AD achiziționează pachetul de 63,9% din „mărul putred” al Moldovei - Moldindconbank”, titrează presa bulgară.

Jurnaliștii scriu că Armașu a exclus orice conflict de interese. „Cumpărătorul potențial nu este legat de Moldova și nu există cetățeni moldoveni în conducerea companiei", a spus el.

„Armașu a uitat să menționeze că, în aprilie 2017, Sopharma, în care Ognian Donev a fost acționar majoritar, a reușit să cumpere în Moldova pachetul de control de 51% dintr-un lanț de 10 farmacii de la RAP Pharma Internațional”, scrie site-ul bivol.bg.

Sopharma și afacerea din Moldova

Într-adevăr, în 2017 bulgarii de la Sopharma a primit acordul din partea Consiliului Concurenței de a cumpăra compania Rap Pharma International, deținătoarea lanțului farmaceutic „Farmacia Ta”.


Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea în luna februarie 2017. Consiliul Concurenței a constatat că aceasta „nu va crea impedimente semnificative în calea concurenței pe piața din Republica Moldova sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante”.Jurnaliștii site-ului bivol.bg au contactat administrațioa DOVERIE Holding pentru a-i întreba dacă nu se ascunde un conflict de interese în faptul că Sopharma controlează un lanț de farmacii în R. Moldova, fiind acționar al holdingului.

„Nu știm nimic despre cerința Băncii Naționale a Moldovei ca potențialul investitor în sectorul bancar să nu aibă o afacere în Moldova. Poate nu ați fost bine informați, dar subliniem faptul că Sopharma nu este o companie mamă a holdingului Doverie și, din câte știm, nu controlează un lanț de farmacii în Moldova”, au răspuns reprezentanții DOVERIE.

Ognian Donev și spălarea de bani

Donev și-a început cariera la Sopharma din 2000, când a devenit director executiv. Mai devreme, el a reprezentat interesele Metro Cash & Carry în Bulgaria.

În 2012, presa bulgară scria că patronii „Media Group Bulgaria Holding", care publică ziarele „Trud” și „24 Hours” - Lyubomir Pavlov și Ognian Donev, sunt acuzați de spălarea banilor.

Ancheta arăta că prin intermediul a patru documente false, Lyubimor Pavlov i-a permis în mod deliberat lui Donev să primească 43% din acțiunile Media Group Bulgaria, apoi o parte din acțiuni i-au fost returnate lui Pavlov. Motivul pentru care cei doi au fost acuzați de „spălare a banilor” era pentru că tranzacția ar fi fost efectuată prin fraudare de documente.

Donev atunci nu a făcut declarații, iar Pavlov a declarat că va face apel, scrie webcafe.bg.

În 2013, procuratura din Sofia a suspendat urmărirea penală în dosarul spălării banilor deschiși pe numele lui Pavlov și Donev. Decizia s-a bazat pe raportul procurorului, care a concluzionat că nu s-a putut stabilit spălarea banilor prin vânzarea de acțiuni, scrie manager.bg.

Doi ani mai târziu, în 2015, Donev este din nou pus sub acuzare. De data aceasta, el este bănuit de evaziune fiscală în valoare de 63 de milioane de leve bulgare, care ar fi avut loc în 2007 pentru că Donev nu și-ar fi indicat niște venituri în raportul financiar pe final de an. În același an, dosarul a fost clasat din cauza că „ar conține multe contradicții și îi lipsește logica și coerența”.

Precizăm că Ognian Donev a fost inclus și într-o carte intitulată „The Bulgarian Oligarchy”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!