Trecutul oligarhului bulgar interesat de acțiunile Moldindconbank și legăturile firmei sale cu R. Moldova

Trecutul oligarhului bulgar interesat de acțiunile Moldindconbank și legăturile firmei sale cu R. Moldova

Acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și chiar inclus într-o carte despre oligarhi. Este vorba despre bulgarul Ognian Donev, patronul gigantului bulgar Sopharma, acționarului principal al holdingului „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” - firma care vrea să cumpere pachetul de acțiuni de 64% la sută din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A.  Denumirea companiei Sopharma, patron al căreia este Donev, nu este complet necunoscută în Moldova. Gigantul farma a cumpărat, în 2017, pachetul de control de 51% dintr-un lanț de 10 farmacii de la RAP Pharma Internațional. Potrivit presei bulgare de investigație, asta ar face loc de un conflict de interese.

Intenția holdingului Doverie de a cumpăra pachetul majoritar MICB nu a rămas neobservată nici de către presa bulgară. Jurnaliștii de la bivol.bg au punctat că Donev vrea să cumpere „mărul putred” al sistemului bancar moldovenesc, subliniind că Moldindconbank a fost implicată în Laundromatul Rusesc.  

„Proprietarul Sopharma Pharmaceuticals Ognian Donev se vrea bancher de top în Republica Moldova, scrie presa bulgară. Societatea mixtă DOVERIE UNITED-HOLDING AD achiziționează pachetul de 63,9% din „mărul putred” al Moldovei - Moldindconbank”, titrează presa bulgară.

Jurnaliștii scriu că Armașu a exclus orice conflict de interese. „Cumpărătorul potențial nu este legat de Moldova și nu există cetățeni moldoveni în conducerea companiei", a spus el.

„Armașu a uitat să menționeze că, în aprilie 2017, Sopharma, în care Ognian Donev a fost acționar majoritar, a reușit să cumpere în Moldova pachetul de control de 51% dintr-un lanț de 10 farmacii de la RAP Pharma Internațional”, scrie site-ul bivol.bg.

Sopharma și afacerea din Moldova

Într-adevăr, în 2017 bulgarii de la Sopharma a primit acordul din partea Consiliului Concurenței de a cumpăra compania Rap Pharma International, deținătoarea lanțului farmaceutic „Farmacia Ta”.


Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea în luna februarie 2017. Consiliul Concurenței a constatat că aceasta „nu va crea impedimente semnificative în calea concurenței pe piața din Republica Moldova sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante”.

Jurnaliștii site-ului bivol.bg au contactat administrațioa DOVERIE Holding pentru a-i întreba dacă nu se ascunde un conflict de interese în faptul că Sopharma controlează un lanț de farmacii în R. Moldova, fiind acționar al holdingului.

„Nu știm nimic despre cerința Băncii Naționale a Moldovei ca potențialul investitor în sectorul bancar să nu aibă o afacere în Moldova. Poate nu ați fost bine informați, dar subliniem faptul că Sopharma nu este o companie mamă a holdingului Doverie și, din câte știm, nu controlează un lanț de farmacii în Moldova”, au răspuns reprezentanții DOVERIE.

Ognian Donev și spălarea de bani

Donev și-a început cariera la Sopharma din 2000, când a devenit director executiv. Mai devreme, el a reprezentat interesele Metro Cash & Carry în Bulgaria.

În 2012, presa bulgară scria că patronii „Media Group Bulgaria Holding", care publică ziarele „Trud” și „24 Hours” - Lyubomir Pavlov și Ognian Donev, sunt acuzați de spălarea banilor.

Ancheta arăta că prin intermediul a patru documente false, Lyubimor Pavlov i-a permis în mod deliberat lui Donev să primească 43% din acțiunile Media Group Bulgaria, apoi o parte din acțiuni i-au fost returnate lui Pavlov. Motivul pentru care cei doi au fost acuzați de „spălare a banilor” era pentru că tranzacția ar fi fost efectuată prin fraudare de documente.

Donev atunci nu a făcut declarații, iar Pavlov a declarat că va face apel, scrie webcafe.bg.

În 2013, procuratura din Sofia a suspendat urmărirea penală în dosarul spălării banilor deschiși pe numele lui Pavlov și Donev. Decizia s-a bazat pe raportul procurorului, care a concluzionat că nu s-a putut stabilit spălarea banilor prin vânzarea de acțiuni, scrie manager.bg.

Doi ani mai târziu, în 2015, Donev este din nou pus sub acuzare. De data aceasta, el este bănuit de evaziune fiscală în valoare de 63 de milioane de leve bulgare, care ar fi avut loc în 2007 pentru că Donev nu și-ar fi indicat niște venituri în raportul financiar pe final de an. În același an, dosarul a fost clasat din cauza că „ar conține multe contradicții și îi lipsește logica și coerența”.

Precizăm că Ognian Donev a fost inclus și într-o carte intitulată „The Bulgarian Oligarchy”.

Vezi și aceste știri
Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Coronavirus: 80 de persoane sunt în stare gravă, iar nouă sunt conectate la respirație artificială

Coronavirus: 80 de persoane sunt în stare gravă, iar nouă sunt conectate la respirație artificială

Advertoriale
#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O familie de moldoveni a făcut restaurant tradițional dintr-un han vechi, cumpărat în...
 • Micuț de 3 anișori, găsit dimineața dormind în livadă. Cum a ajuns singur acolo
Cele mai populare
 • 1
  Încă 161 de persoane au fost infectate cu coronavirus, printre care 46 de lucrători medicali. Bilanțul urcă la 752 de cazuri
 • 2
  Italienii, disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul Agriculturii cere României să îi lase înapoi la muncă
 • 3
  Alte două femei din Chișinău au murit de coronavirus
 • 4
  Marina Tauber a arătat din ce bani trăiește. Declarația de avere depusă la ANI
Autentificare