„Când domnul prim-ministru Pavel Filip a declarat că sunt mincinoși cei care au zis că salariul li s-a micșorat, vreau să-i zic: eu fac parte dintre mincinoșii cărora li s-a micșorat salariul. Mie personal – cu 1.200 de lei”, a spus pentru EXPRESUL directorul educativ al liceului „Gheorghe Asachi” din Ungheni, Maria Buruiană. „Pentru actuala guvernare e mai bine să știi mai puțină carte. Nu ni se mai plătește pentru gradul didactic, pentru vechimea în muncă”, a explicat aceasta.

Maria Buruiană are gradul I managerial. În total, în raionul Ungheni îl au doar trei persoane, scrie sursa citată. Pentru a-l obține, e nevoie de un dosar consistent, cu lucrări și articole în publicațiile de specialitate. Mai mult, trebuie să susții un interviu de performanță în fața unor somități ale pedagogiei din Republica Moldova.

Adaosul la salariu era un stimulent pentru noi ca să studiem mai mult, ca să obținem rezultate mai bune. Cred că nu voi mai merge să confirm gradul managerial. La ce bun? Iar de la 1 septembrie, voi renunța la funcția de director educativ. Cei care s-au gândit la mărirea salariilor nu au luat totul în calcul, ca întotdeauna”, a mai spus Maria Buruiană.

Potrivit ei, cei ce au avut de câștigat din această majorare au fost tinerii specialiști. „Mă bucur pentru ei. Poate se vor reține în școală. Pentru ceilalți majorarea e nesemnificativă, de 100-200 de lei. Cei de la guvernare au vrut să facă un show înainte de alegeri cu această majorare a salariilor la pedagogi, chipurile au grijă de popor. Eu nu am observat că au grijă de popor”, a concluzionat ea.

Și directoarea Școlii primare „Spiridon Vangheli” din Ungheni, Anastasia Alexa, s-a arătat nemulțumită de majorările recente ale salariului managerilor școlari. Dânsa susține că, urmare a noii legi, a avut de pierdut 1.142 de lei. Și ea are gradul I managerial. „Am muncit degeaba. Nici gradul didactic nimeni nu-l mai ia în seamă, nici vechimea în muncă. Directorii adjuncți deja mi-au spus că lucrează ultimul an în aceste funcții”, a menționat aceasta.

Responsabilii de la Direcția Educație din Ungheni au declarat pentru sursa citată că vor fi făcute modificări. Potrivit specialistului principal din cadrul Direcției, Parascovia Zagoreanu, pe 25 ianuarie, urmau să fie transmise la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propunerile de modificare, printre care luarea în calcul a gradului managerial și al vechimii în muncă. Nu se știe însă dacă propunerile vor fi acceptate.

Amintim că, potrivit noului sistem de salarizare, niciun bugetar nu va mai primi un salariu mai mic de 2.000 de lei. Iar cei care, potrivit noii grile de salarizare, urmau să primească lefuri mai mici, vor rămâne cu salariile vechi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!