Timp de 100 de ani, au ajuns să reprezinte nici 1% din toată populația Moldovei. Evreii, care în sec XIX numărau aproape un sfert de milion de oameni pe teritoriul Moldovei, au avut o soartă tragică. Mai întâi prin pogromuri, apoi de frica Gulagului, iar apoi - de Holocaust. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, a fost marcată și la Chișinău, aici unde, mai întâi, au locuit cele mai multe familii evreiești din Moldova, iar apoi au fost cele mai multe ghetouri.
Iată doar câteva date care arată evoluția tragică a comunității evreiești din Moldova:
- Către sosirea puterii ruse în anul 1812, în Basarabia locuia comunitatea evreiască constantă, care număra în jurul a 20.000 de oameni. Erau 16 şcoli evreieşti în număr de 2100 de elevi şi 70 de sinagogi.
- În anul 1836, populaţia evreiască a crescut până la 94.045 oameni, iar către anul 1897 deja număra 228.620 de evrei, locuitori ai Basarabiei (11,8% din toată populaţia). Către sfârşitul secolului 19, evreii constituiau circa jumătate din populaţia Chişinăului, în număr de 125.000 oameni.
- În timpul guvernării Imperiului Rusesc Ţarist, în perioada Zilelor de paşti, la 6-7 aprilie anul 1903, au fost asasinaţi 49 de evrei, circa 500 au fost răniţi, au fost grav deteriorate sute de case şi prăvălii evreieşti în timpul pogroamelor petrecute în Chişinău. Circa 2000 de familii evreieşti au rămas fără adăpost.
- Al doilea pogrom al comunităţii evreieşti a avut loc la 19-20 octombrie 1905, în timpul căruia 19 evrei au fost asasinaţi şi 56 au fost răniţi.
- În perioada celui de-al doilea Război Mondial, zeci de mii de evrei au fost împuşcaţi în masă, deportaţi în ghetouri, şi lagăre de concentrare pe teritoriul Basarabiei şi Ucrainei. Un număr mare de evrei basarabeni au fost deportaţi în Transnistria sau masacraţi de către subdiviziunile germane de „curăţare”. Comunitatea evreiască a Chişinăului a fost complet exterminată, şi anume naziştii au extirpat 53000 din 65000 locuitori ai oraşului.
FOTO: holocaust.md
- În vara anului 1941 pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare şi ghetouri, iar în regiunea transnistreană - 189.
- La sfârşitul anului 1941s-a anunţat oficial că Basarabia este „judenfrei”, adică curăţată de evrei.
- Cifrele variază foarte mult, însă potrivit DW, între 200 000 la 700 000 de oameni au devenit victimele exterminării.
În prezent, la Chișinău există o unică amintire despre ghetoul evreiesc de la Chișinău - un monument instalat pe strada Ierusalim din Capitală.
FOTO: Old Chișinău
În Capitală există și Cimitirul Evreiesc, cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte, care funcţionează din 1887. Este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău, fiind inclus în lista monumentelor de istorie şi artă de categorie naţională. O parte din cimitir a fost distrus în perioada celui de-al doilea Război Mondial. În cimitir se regăsesc mai multe morminte și monumente vechi de peste un secol, precum și o sinagogă funebră, unică în Moldova, care necesită reparație. Înmormântări în cimitir se petrec și în prezent. Acesta urmează să fie reabilitat începând din acest an.
Vezi și aceste știri

Coreea de Nord neagă că trimite armament Rusiei. Ce spun oficialii de la Phenian

R. Moldova a acumulat în total donații de 290,2 mil. de lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Iată de unde vin banii și cum au fost distribuiți

Poliția anunță că în mai multe regiuni din țară se circulă în condiții de iarnă. Recomandări pentru șoferi
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
