
Profesia? Acuz! Cei mai mai memorabili acuzatori din R. Moldova și dosarele lor, de Ziua Procurorului
În fiecare an, pe 29 ianuarie, procurorii moldoveni își sărbătoresc ziua profesională. În timp ce ei fac posibilul ca după gratii să ajungă de la cetățeni simpli până la figuri politice, încrederea populației în această profesie și în Procuratura Generală lasă de dorit. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, aproape 80% dintre moldoveni nu au încredere în Procuratura Generală. Între timp, tot mai mulți acuzatori intră în atenția presei prin cazuri de rezonanță precum cele ale lui Filat, Platon, Șor, dar și prin averi, luări de poziții sau numiri în funcții relaționate politic. AGORA vă amintește despre cele mai memorabile figuri din procuratura moldovenească, dosarele intrumentate de acuzatori, dar și averile acestora.
・
Un sondaj de opinie realizat la finalul anului 2018, arată că doar 19% dintre moldoveni au încredere în judecători și doar 20% – în procurori. 18% din moldoveni cred că o persoană vinovată și bogată va fi găsită vinovată în instanță. 24% cred că o persoană învinuită pe nedrept va fi declarată nevinovată.
Autor:
Atenția publicului s-a îndreptat spre procuratură și în momentul în care PG s-a mutat într-un sediu care iese cu ferestrele direct în curtea Partidului Democrat. „Nu văd o problemă”, a declarat atunci presei procurorul general Eduard Harunjen.
Procurorii pe care i-au memorizat moldovenii:
Eduard Harunjen. Actualul procuror general al R. Moldova a fost numit în funcție în anul 2016. Atunci societatea civilă susținea că „numirea candidatului la funcția de Procuror General într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură și alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns”. La scurt timp, în presă a apărut o investigație și o filmare cu drona a casei lui Harunjen. Casa ar avea 123 de metri patraţi şi costă puţin peste un milion şi o sută de mii de lei, potrivit declarației de avere, deşi experţii imobiliari susţin că preţul unei astfel de case începe de la 200 de mii de euro.
„Au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă legume şi s-a spus că este o piscină acoperită, apoi au publicat imaginea şopronului unde sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus ca e baie finlandeză. Ce răspuns să dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori sa "înoate" printre roşii şi castraveţi sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe”, declarase Harunjen după investigație.
Corneliu Gurin. A fost numit în 2013 în funcția de procuror general, în mijlocul crizei politice din anul 2013. Inițial a fost în funcție în perioada 18 aprilie - 3 mai 2013, iar ulterior după 20 mai 2013 până în februarie 2016. Gurin a fost cel care, în plenul Parlamentului, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat. Trei ani mai târziu, pe final de 2018, Gurin este numit într-o funcție de magistrat la Curtea Constituțională, pe valul numirilor efectuate de Partidul Democrat. În decembrie 2016, reporterii Anticoruptie.md au scris că mai multe fotografii îl arătau încoronat la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău. Clubul de sport al cărui invitat a fost Gurin aparține unui partener de afaceri al lui Veaceslav Platon, iar coroana de rege i-a fost pusă pe cap fostului procuror de o ex-administratoare a companiilor lui Vlad Plahotniuc.
Viorel Morari. Numele șefului Procuraturii Anticorupție este legat de mai multe dosare de rezonanță. De la cele ale lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor, până ale lui Iurie Chirinciuc și Dorin Chirtoacă. Viorel Morari este procuror din 2002. Șeful PA locuiește într-un apartament de tip mansardă, cu o suprafață de 99,3 m.p., care aparține părinților săi, așa cum a specificat procurorul într-un interviu pentru ZdG, acordat în luna iunie 2016. În decembrie 2013, Eugenia Morari, mama lui Viorel Morari, fostă profesoară, a fondat firma „Irarom-Grup”, cu un capital social de 3,9 milioane de lei (!) şi adresa juridică în satul Ţaul, Donduşeni, localitatea de baştină a lui Viorel Morari. Firma deţine o staţie PECO în localitate şi este administrată de Oleg Morari, fratele procurorului.
Vitalie Busuioc. Este adjunct al șefului PCCOCS și este cunoscut publicului larg prin instrumentarea dosarului cu privire la tentativa de asasinare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Busuioc gestionează, de asemenea, și dosarul penal pornit pe numele lui Renato Usatii în cazul tentativei de omor a lui Gherman Gorbunțov. În funcția sa actuală, Busuioc a ieșit în mai multe conferințe de presă pentru a da declarații pe dosarele de rezonanță aflate în gestiunea PCCOCS, precum cel de spionaj și trădare de patrie deschis pe numele fostului deputat Iurie Bolboceanu.
Adriana Bețișor. La doar 32 de ani, Adriana Bețișor are deja în palmares unul dintre cele mai mari dosare din R. Moldova - cel al premierului Vlad Filat. Ea a fost şi cea care s-a ocupat, la etapa iniţială, de dosarul lui Ilan Şor. După asta, Bețișor rapid devine adjuncta şefului Procuraturii Anticorupţie.
În iulie 2016, ZdG scria că Adriana Beţişor s-a căsătorit cu Dumitru Şubin, un şef de direcţie din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, iar în urma ceremoniei, cei doi au obţinut un venit de aproximativ 1 milion de lei. În 2017, ea a fost decorată cu insigna „Eminent al Procuraturii”.
Ştefan Şaptefraţ. Este supranumit de presă procurorul-milionar. Ziarul de Gardă a descoperit că Şaptefraţ a cumpărat, în 2008, un teren din Chișinău cu o construcţie nefinalizată contra 11,65 milioane de lei, deşi salariul său de funcţie era de doar câteva mii de lei pe lună. În 2017, el a câştigat concursul pentru postul de şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Numele său este legat de recentele crime din Capitală, precum bătaia în fața unui club de noapte cu implicarea luptătorilor K1, dar și omorul unui tânăr la o piscină de la Hâncești.
Dumitru Robu este procurorul în gestiunea căruia se afla dosarul licitației trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău, în care sunt vizați primarul suspendat din funcție al capitalei Dorin Chirtoacă, viceprimarul Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, ex-șeful Direcției Generale transport Public și Căi de Comunicație Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”). La scurt timp, el a plecat de la Procuratura Anticorupție pentru a ocupa fotoliul de şef adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău.
Printre numele procurorilor cunoscute publicului larg se numără și Vladislav Bobrov, acuzatorul în dosarul lui Chiril Lucinschi, Dorin Compan, cel care instrumenta dosarul licitațiilor trucate în medicină, Eugen Balan, fratele avocatului lui Ilan Șor, care gestionează dosarul fostului preşedinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici și a fostului viceprimar Vlad Coteț, dar și Andrei Băeşu, care a reprezentat acuzarea de stat și în dosarul lui Veaceslav Platon.