O alianță de stânga în Parlament? Expert: „E opțiunea cea mai probabilă”. Poziția socialiștilor, comuniștilor și a Partidului „Șor”

O alianță de stânga în Parlament? Expert: „E opțiunea cea mai probabilă”. Poziția socialiștilor, comuniștilor și a Partidului „Șor”
Colaj: Agora.md

Cât de realizabilă este o coaliție post-electorală de stânga?Potrivit expertului Igor Boțan, este scenariul cel mai probabil de după alegeri. În același timp, analistul politic Ion Tăbârță consideră că o alianță de stânga este posibilă dacă politicienii vor face abstracție de antipatiile personale, iar democrații vor dori ca acest lucru să se întâmple.Totodată, socialiștii și comuniștii, dar și reprezentanții Partidul „Șor” aproape se jură că nu vor coaliza nici între ei, nici cu democrații. Cei din urmă exclud și ei această opțiune, cel puțin la nivel declarativ.

Socialiștii exclud o alianță cu Partidul „Șor”

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, exclude o alianță post-electorală cu Partidul Șor, afirmând că țelul PSRM este obținerea majorității la scrutinul din 24 februarie.

Cât despre Partidul „Șor”... „ei nu au nicio ideologie. Unicul lucru cu care se ocupă acest partid este coruperea alegătorilor. Deja sunt mai multe semne că activitatea partidului în campania electorală este ilegală. Noi considerăm că e un penal condamnat (n. r. - Ilan Șor) care urmează să răspundă pentru faptele lui și de parteneriat nici nu poate fi vorba”, ne-a spus socialistul.

PSRM - interesat de o alianță cu deputați independenți

Potrivit lui Bătrîncea, dacă socialiștii nu vor obține majoritatea în Parlament, aceștia sunt deschiși să se alieze cu deputații independenți care „vor dori să rezolve problemele cetățenilor”.

Astăzi lucrăm în direcția obținerii unei majorități, și avem toate șansele să o obținem. Dacă nu o vom obține, suntem gata să formăm o majoritate cu unii deputați independenți care eventual vor veni din raioane și vor dori să rezolve problemele localităților pe care le reprezintă în Parlament. Dacă e vorba de candidați independenți, nu vedem nicio problemă. Dacă sunt oameni aleși pe circumscripții pe care le reprezintă și au obținut majoritatea voturilor și sunt profesionști, de ce nu. Dar, bineînțeles, va fi examinat fiecare în parte, și vom vedea dacă va fi oportun. Astăzi e greu de presupus. Trebuie să vedem cu ce rezultate vom veni în Parlament”, a adăugat Bătrîncea.

Interesul față de o alianță cu candidații independenți care vor accede în Legislativ a fost exprimat anterior și de către șeful statului, Igor Dodon, liderul neformal al socialiștilor.

P. Șor: „Nu facem alianță cu nimeni”

Întrebați despre eventualele coaliții din Legislativ, în cazul în care vor trece pragul electoral de 6%, reprezentanții Partidului „Șor” răspund scurt și clar: „Nu facem coaliție cu nimeni, nici cu PSRM”. Or acesta a fost răspunsul oferit de purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Alina Șargu. Același lucru l-a sugerat și vicepreședintele partidului, Marina Tauber, în cadrul unor dezbateri televizate, marți, 29 ianuarie.

Nedorința formațiunii de a coaliza cu socialiștii sau alte forțe de stânga este exprimată în ciuda faptul că partidele au, pe alocuri, aceleași idei în programele electorale.

Bunăoară, statalitatea și neutralitatea militară a Republicii Moldova, promovată de socialiști, se regăsește și în programul electoral al Partidului „Șor”: „Noi suntem fermi în ceea ce privește păstrarea și consolidarea necondiționată a statalității moldovenești și neutralitatea sa militară”. Aceleași direcții sunt păstrare și de comuniști, dar și de Partidul Nostru (PN).

Nu am reușit să aflăm poziția formațiunii conduse de Renato Usatîi, întrucât reprezentanții acestora nu ne-au răspuns la telefon.

La rândul lor, comuniștii nu sunt flexibili față de niciun fel de coaliție cu PSRM, PN sau Partidul „Șor”. Potrivit liderului PCRM, Vladimir Voronin, PDM reprezintă o guvernare mafiotică, iar socialiștii sunt complicii democraților. Totodată, în opinia lui Voronin, Renato Usatîi este un aventurier de arena politică moldovenească, iar partidul lui Ilan Șor este proiectul democratului Vlad Plahotniuc.

Cât îi privește pe democrați, și aceștia au declarat că nu au de gând să coalizeze cu socialiștii, comuniștii, cu Partidul „Șor” sau cu Partidul Nostru. Potrivit lui Andrian Candu, democrații și socialiștii sunt foarte diferiți din punct de vedere ideologic.

Experți: O alianță de centru-stângă e cea mai probabilă, dar democrații au un cuvânt greu de spus

Potrivit analistului Igor Boțan, perspectiva unei alianțe de centru-stânga este cea mai probabilă, pentru că „există multe afinități între ofertele electorale și politice ale PSRM și PDM”.

Totodată, Boțan consideră că o alianță a socialiștilor cu PCRM sau PN este, în principiu, posibilă, dar „e cum ai da cu degetul în boltă”.

Analistul afirmă că opțiunile Partidului „Șor”, în cazul în care formațiunea accede în Legislativ, sunt dictate de democrați, anume PDM fiind cel care îngăduie activitatea politică a formațiunii conduse de Ilan Șor.

Cât despre formarea unui alianțe în parlament, Igor Boțan își îndreaptă atenția spre socialiști și democrați.

Ambele partide sunt cele care pun accente foarte pronunțate pe dimensiunea socială, ambele promovează ideea Pro Moldova (e adevărat că PDM a adoptat lozinca Pro Moldova după devalizarea sistemului bancar), ambele formațiuni pe dimensiunea externă promovează R. Moldova ca punte între Est și Vest. Diferențele, sigur, persistă, pentru că PSRM vrea o Moldovă suverană și independentă, integrată în Uniunea Vamală, iar PDM, dimpotrivă, crede că Moldova trebuie să urmeze calea de dezvoltare pro-occidentală. Nu vom găsi în spectrul politic partide cu oferte mai apropiate, sau intercalate în măsura în care se intercalează platformele electorale ale PSRM și PDM. Sigur, există diferențele la care ne-am referit și memoria precedentă, când PSRM a promovat ideea „dezoligarhizării” Republicii Moldova, idee trecută sub tăcere de PDM, dar dacă PSRM nu reușește să obțină majoritatea absolută, probabil de dragul stabilității politice ar putea să procedeze ca în 2012, când a scos în prim plan necesitatea stabilității politice și a votat candidatura lui Nicolae Timofti, asumându-și responsabilitatea pentru acest vot.

„Probabilitatea unei alianțe de stânga e mult mai mare decât probabilitatea unei alianțe de centru-dreapta, dintre ACUM și PDM, pentru că acolo lucrurile sunt diferite: animozități de ordin personal, mai dificil de depășit, deși din punct de vedere al integrării europene, există afinități, dar e mult mai dificil să se depășească bariera personală dintre liderii ACUM și PDM”. Igor Boțan. 

Igor Boțan nu exclude însă și victoria absolută a PSRM la alegeri.

Ultimele sondaje arată că e un partid dominant pe scena politică, așa că pe circumscipții ar putea face o senzație, dacă instrumentarul folosit de Partidul „Șor” nu le încurcă planurile. Partidul „Șor”, din punctul meu de vedere, își desfășoară activitatea cu îngăduința PDM. Însă PD nu e naiv ca să nu înțeleagă că Partidul „Șor” poate atrage de partea sa potențiali alegători ai PSRM și PDM. De aceea, îngăduința cu care PDM tratează Partidul „Șor” poate să-i joace festa PD-ului, iar instrumentarul pentru a nu-i permite Partidului „Șor” să joace pe cont propriu - îl cunoaștem - sunt organele de drept, în condițiile în care liderul Partidului „Șor” e în așteptarea sentinței. De aceea, cred că Partidul „Șor” nu s-ar aventura să facă alianțe peste interesele PD-ului. Consider foarte puțin probabilă o alianță între PSRM și Partidul „Șor, a adăugat analistul politic.

Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, ipotetic o coaliție de stângă este posibilă, dar în acest moment principalul impediment ar fi relațiile interpersonale dintre liderii acestor partide.

În mod special mă refer la relațiile dintre Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, și Ilan Șor, persoana cheie a Partidului „Șor”. Știm foarte bine că în ultimul timp relațiile dintre ei nu au fost dintre cele mai cordiale, chiar au avut loc atacuri reciproce între ei. Să nu uităm și de relația problematică dintre Igor Dodon și Renato Usatîi, însă nu e exclus că, într-un anumit context, toți trei să meargă peste animonizățile personale și să formeze această coaliție. Ne aducem aminte că și în trecut, deși Renato Usatîi nu era în cele mai bune relații cu Igor Dodon, a chemat electoratul să-l voteze pt Igor Dodon în turul II la prezidențiale. Sau, să nu uităm că Igor Dodon și Ilan Șor au fost în relații personale apropiate, Ilan Șor declarând public că a fost primul sponsor al lui Igor Dodon în calitate de politician care a pornit un proiect politic pe cont propriu, făcând referință clară la Fundația „Soluția” și la alegerile locale din Chișinău, când Igor Dodon a candidat. Deși ei sunt certați acum, dacă interesele le vor cere, și dacă vor fi cumva împinși spre asta și de alți factori decizionali influenți, de ce nu?

„Să nu uităm de partidul de guvernământ, Partidul Democrat, care are în continuare în mâinile sale pârghilile de stat, inclusiv instrumentele juridice” - Ion Tăbârță.

Știm să Ilan Șor e urmărit penal. Întâmplător sau nu, încă o ședință de judecată în dosarul său va avea loc în preajma alegerilor. Cred că sunt anumite probe care ulterior se pot transforma în dosare și pe anumiți reprezentanți ai PSRM. Nu întâmplător, pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor, au fost schimbați trei membri ai Curții Constituționale, toate trei persoane apropiate Partidului Democrat. De aceea, nu cred că această ecuație electorală - PSRM, Partidul „Șor” și Partidul Nostru - depind în totalitate doar de ei. Sunt factori foarte puternici care pot zădărnici... dar nu e exclus să avem și anumiți factori externi care să încerce să joace această carte”, a spus Tăbârță, referindu-se la Federația Rusă.

În privința Partidului Comuniștilor, dacă formațiunea va accede în Parlament, analistul consideră că Vladimir Voronin nu ar accepta să-i aibă ca „șefi” pe Igor Dodon sau Ilan Șor. „Dacă va fi Voronin în Parlament, el personal nu va accepta. Doar dacă va trece cineva pe circumscripții”, a mai spus Ion Tăbârță. „Maxim ce poate să cedeze Voronin este o poziție de partitate”, a adăugat analistul.

Favoriții sondajelor

Cercetările sociologice din ultima perioadă îi dau pe socialiști favoriți la scrutinul parlamentar din 24 februarie.

Ultima ediție a Barometrului Electoral, realizat de compania iData, arată că principalul partid din noul Parlament ar putea fi Partidul Socialiștilor - cu 46 de mandate, urmat de Blocul ACUM - 25 de mandate, Partidul Democrat - 22 de mandate și Partidul Șor - 5 mandate. De asemenea, Partidul Nostru ar putea obține două mandate, iar un mandat ar putea fi atribuit unui candidat independent.

Totodată, un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor și dat publicității la 29 ianuarie arată următoarele răspunsuri la întrebarea „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, pentru ce partid ați vota (pe circumscripția națională)?”: PSRM – 40,5%, PD – 15,9%, Blocul ACUM – 15,7%, Partidul ȘOR – 3,6%, PCRM – 2,9%, PN – 2,3%.

Din numărul celor deciși, rezultatul sondajului arată că în Parlament ar accede doar trei concurenți electorali, iar democrații ar depăși opoziția extraparlamentară cu doar câteva zecimi. Răspunsurile participanților la sondaj s-au grupat astfel: PSRM – 49,2%, PD – 19,3%, Blocul ACUM  - 19,1%. Celelalte partide nu ar trece pragul electoral în cadrul circumscripției naționale.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 24 februarie, în baza sistemului electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe listele de partid, iar 51 - pe circumscripții electorale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ministrul Agriculturii a discutat cu micii viticultori. Prețurile de comercializare a strugurilor, pe agenda întrevederii

Ministrul Agriculturii a discutat cu micii viticultori. Prețurile de comercializare a strugurilor, pe agenda întrevederii

Iran: Sute de eleve se alătură protestelor anti-regim și scandează împotriva oficialilor și liderului suprem

Iran: Sute de eleve se alătură protestelor anti-regim și scandează împotriva oficialilor și liderului suprem

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în prima ședință. La ce etapă se află implementarea recomandărilor UE

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în prima ședință. La ce etapă se află implementarea recomandărilor UE

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Viceprimarul capitalei Fadei Nagacevschi pleacă din funcție: „Revin în avocatură”
 • 2
  Partidul Șor a organizat un flashmob împotriva lui Spînu: Ei cu milioane, dar noi murim de foame (LIVE)
 • 3
  Cu frica de iarnă și lemnele la dos. Cum se pregătesc să întâmpine frigul doi vârstnici din Hîncești (VIDEO)
 • 4
  Negocierile dintre Ucraina și Putin, imposibile: Volodimir Zelenski a semnat decretul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.