Atenție, materialul conține cuvântul „AGORA” în exces!

Filmul „AGORA”

Acesta reflectă evenimente de pe timpul când Egiptul era o provincie a Imperiului Roman, iar Alexandria, cel mai important oraș, era dominat de confuzie și violență. Matematicienii, astronomii și filozofii luptau pentru a salva cunoștințele antichității clasice de la distrugere. Povestea filmului folosește ficțiunea istorică pentru a evidenția relația dintre religie și știință în timpul declinului greco-roman. Titlul filmului vine de la un loc de întâlnire în Grecia antică, similar cu o piață publică unde se aflau principalele instituții și unde se țineau adunările publice.

AGORA a fost difuzat, în afara competiției, la Festivalul de Film de la Cannes din 2009 și a avut premiera în Spania, la 9 octombrie 2009, devenind filmul cu cele mai mari încasări în acel an din această țară. Criticul de film Peter Bradshaw de la The Guardian descrie AGORA ca „un film ambițios, cerebral și complex ce se bazează pe dramă reală și idei”. 

Formația muzicală de rock progresiv 

Trecem oceanul și din Egipt ajungem în Mexic. Acolo, în 1996 ia aripi „fanionul” rock-ului progresiv - AGORA. În luna iulie a acelui an, trei tineri se întâlnesc în liceu și, când își dau seama că împărtășesc aceleași interese, decid să formeze trupa. Cu toate acestea, proiectul începe în mod oficial în luna octombrie a aceluiași an cu premiera producției „Ultima secundă”.  Trupa își ia numele de la vechea piață greacă ce poartă același nume. 


AGORA, sistem de vot

Fondată de către Laboratorul Elvețian și Fundația pentru Democrație Digitală, Agora este un ecosistem de vot bazat pe „blockchains”, ceea ce înseamnă că orice persoană poate să voteze online, de pe un dispozitiv digital „într-un mod ușor și sigur”. Potrivit fondatorilor, sistemul elimină frauda și corupția, creând o înregistrare completă, accesibilă, incontestabilă, deschisă și transparentă a alegerilor pe un blockchain personalizat. AGORA are ca scop proiectarea următoarelor sisteme de vot pentru guverne și organizații. Galerie de artă

Fondată în 1984 de către un artist, Agora este o galerie de artă contemporană dedicată promovării artiștilor naționali și internaționali care doresc să expună pe piața de artă din New York. Agora Gallery conectează artiștii profesioniști și colecționari de artă pentru a crea o familie tot mai mare dedicată lumii artei plastice.AGORA- Centrul de învățare UNICEF

AGORA este o platformă inovatoare creată de UNICEF în anul 2015. Aceasta facilitează accesul global la oportunitățile de învățare și oferă soluții de planificare și raportare pentru utilizatorii săi. Serviciile sunt adaptate nevoilor personalului UNICEF, partenerilor și membrilor publici interesați. 


Sculpturile AGORA


AGORA - 106 sculpturi de fier fără cap și fără brațe instalate la capătul sudic al Grant Park din Chicago. Asemenea lucrări au fost construite în întreaga lume, însă aceasta este printre cele mai mari. O sculptură măsoară 2,7 metri înălțime și cântărește peste 820 kg. Numele AGORA se referă la locurile de întâlnire urbane ale orașelor-state din Grecia Antică. Magdalena Abakanowicz, autoarea lucrării, care a crescut în timpul celui de-al doilea război mondial, a spus că arta ei se bazează pe teama ei de mulțimea, pe care o descria odată drept „organisme fără creier care acționează la comandă, închinându-se la comandă și urând la comandă”. Cu toate acestea, opera a inspirat interpretări optimiste.Localuri 

Pe lângă tot ceea ce am prezentat mai sus, în lume există extrem de multe localuri ce poartă numele de AGORA. Argentina, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Kosovo sau Turcia sunt doar câteva din țările în care găsim localuri ce poartă acest nume. 

Restaurant în Pristina, Kosovo


Local în Istanbul, Turcia 


Restaurant în Washington DC, SUARestaurant-Bar în Atena, Grecia

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!