Potrivit Codului Electoral, numărul total de voturi valabil exprimate în alegeri se împarte la numărul de mandate de deputat pentru circumscripția națională, obţinându-se un coeficient electoral. Ulterior, numărul de voturi obținut de fiecare partid sau bloc electoral care a trecut pragul electoral se împarte la coeficientul electoral, obţinându-se numărul de mandate de deputat ce revine fiecărui concurent. Conform Codului Electoral, numerele după fracție mai mari de 5 se rotunjesc crescâtor, iar cele de 5 şi mai mici se rotunjesc descrescător. Numărul mandatelor de deputat rămase nedistribuite se repartizează succesiv, câte unul fiecărui partid sau bloc electoral, începând cu concurentul care a obținut cel mai mare număr de mandate, în ordine descrescătoare.

Citește și: O alianță de stânga în Parlament? Expert: „E opțiunea cea mai probabilă”. Poziția socialiștilor, comuniștilor și a Partidului „Șor”

Exemplu:

Au fost exprimate 500.000 de voturi valabile

3 partide au trecut pragul electoral: Partidul A - 45%, Partidul B - 20.1%, Partidul C - 19.9%, Partide sub pragul electoral - 15%.

Câte mandate obține Partidul A?

Se calculează mai întâi coeficientul electoral: se imparte numărul voturilor exprimate (500.000) la numărul de mandate (51) și se obține 9803. Cele 45% de voturi obținute de Partidul A înseamnă 225.000 de voturi, care, împărțite la coeficientul electoral de 9803, dă rezultatul de 22.95, care se rotunjește la 23, potrivit prevederilor Codului Electoral.

Cum se distribuie restul mandatelor?

În exemplul nostru, partidele B și C obțin câte 10 mandate de deputat. Astfel, după repartizarea mandatelor obținute de cele trei partide care au depășit pragul electoral, s-au distribuit 43 de mandate și au rămas nedistribuite opt mandate. Câte trei dintre acestea vor reveni partidelor A și B, iar Partidul C se va alege cu 2 mandate, întrucât mandatele se repartizează, câte unul, începând cu partidul care a acumulat cele mai multe voturi. Într-un final, din cele 51 de mandate atribuite pe circumscripția națională, Partidul A va avea 26 de deputați, Partidul B - 13, iar Partidul C - 12.

Amintim că pragul electoral de accedere în Legislativ este de 6% pentru partidele politice și 8% pentru blocurile electorale.

Alegerile parlamentare vor avea loc la data de 24 februarie, în baza sistemului mixt. 51 de deputați vor fi aleși pe circumscirpții uninominale, iar 50 - pe liste de partid.