„Evoluțiile recente cu privire la satul Varnița și deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană. În calitate de mediator în procesul de reglementare transnistreană din partea OSCE, îndemn ambele părți să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care ar putea fi percepute ca provocatoare sau care ar duce la tensiuni. Este clar în egală măsură că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldovenești din iunie 2015”, a spus Claus Neukirch.

Amintim că, recent, Guvernul a cerut Ministerului de Externe să sesizeze reprezentanții mediatorilor și ai observatorilor în procesul de reglementare transnistreană, după ce liderul de la Tiraspol a semnat o dispoziție în care se menționează că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova și că ar fi administrat de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!