PSRM: Oamenii au fost mințiți

Socialiștii au spus că oficiul NATO a fost deschis fără consultări și că oamenii au fost mințiți. „În Parlament ni s-a spus că în acest oficiu nu vor fi militari. În acord e scris că oficiul NATO are dreptul să-și pună drapelul, iar angajații civili sau militari pot purta uniformă militară în timpul exercitării misiunii lor pe teritoriul RM. NATO și reprezentanții acestui oficiu primesc dreptul exclusiv de a cere orice informație de la Guvern, de a accede la orice obiectiv securizat. Unde s-a mai văzut așa ceva? Personalul biroului nu achită impozite, taxe, nici măcar la import și export. Nici nu sunt verificați ce importă și ce exportă, ce utilaje, militare sau nu. Nimeni nu le poate pune nicio întrebare”, a declarat socialistul Bogdan Țîrdea.

Acesta a mai adăugat că „pentru angajamentele asumate, Republica Moldova va trebui să achite un preț foarte mare”. „În iulie 2018 am aprobat așa-zisa Strategie a apărării naționale, în care sunt prevăzute cheltuieli exorbitante pentru RM. În 2018, RM va cheltui 625 de mln de lei pentru apărare, în 2019 - 700 de mln, 2020 – 790 de mln, 2021 -895 de mln, 2022 – 1.015 mln, iar în 2025 - 1,4 mlrd de lei. Ca dvs să înțelegeți, astăzi, pentru subvențiile în agricultură abia ne permite un miliard de lei. Nu ne putem permite școli să menținem că nu sunt bani. Am închis spitale, am distrus întreprinderi că nu sunt bani. Bani pentru invalizi nu-s, pentru pensionari nu-s. Bani sunt pentru aplicațiile militare cu NATO”, a declarat Bogran Țîrdea.

Socialiștii au mai spus că această colaborare cu NATO va crea grave probleme pentru securitatea Republicii Moldova. „Pe lângă faptul că ne pune bugetul pe brânci, ne creează probleme în rezolvarea conflictului transnistrean, ne creează probleme cu Rusia, partenerul nostru strategic, fiindcă am putea avea probleme la export, acest oficiu și această colaborare cu NATO ne creează grave probleme pentru pacea noastre. Toate statele NATO au acte teroriste”, a explicat Țîrdea.

Reacția lui Sturza: O serie de aberații

De partea cealaltă, ministrul Apărării a menționat că relațiile bilaterale cu NATO nu contravin statutului de neutralitate al Republicii Moldova. „Asta o demonstrează Federația Rusă prin două exemple: în Moscova este un oficiu NATO, cu personal mult mai numeros decât cel de la Chișinău; Federația Rusă își păstrează trupele pe teritoriul RM, în regiunea transnistreană”, a scris Eugen Sturza într-o postare.

Șeful de la Apărare a spus că declarațiile socialiștilor sunt niște aberații. Cât ține de cheltuielile contestate de PSRM, Sturza a venit cu un îndemn către președintele Igor Dodon, sfătuindu-l să mai taie din plățile inutile de la Președinție. „Cheltuielile exorbitante despre care vorbea domnul Țîrdea sunt, de fapt, unele din cele mai mici din lume, sub 0,5% din PIB, iar proiectele sociale despre care vorbeau deputații socialiști cu atâta ardoare, cred că puteau fi implementate prin abținerea președintelui de a dubla numărul de personal din aparatul prezidențial și din costurile aferente întreținerii președinției sau cheltuielile de protocol și flori. Securitatea cetățenilor Republicii Moldova nu este obiect de negocieri și economii”, a menționat ministrul.

Leancă: Socialiștilor li s-a acutizat febra electorală

După manifestația socialiștilor, a reacționat și vicepremierul Iurie Leancă, care a numit evenimentul PSRM un „delir”. „Lui Țîrdea, Mitriuc, Odințov și Bătrîncea li s-a acutizat febra electorală, au halucinații și văd peste tot OZN-urile militare ale Alianței Nord Atlantice. Față de trupele ruse din stânga Nistrului care flagrant încalcă suveranitatea Republicii Moldova - PSRM nu are nici o obiecție, însă prin declarațiile aberante de astăzi ei blamează militarii noștri care participă la misiuni internaționale de pacificare. Grație geniștilor Armatei Naționale, mii de oameni din diferite țări pot păși fără frică în viitor. Asta în timp ce munițiile ruse de la Cobasna, care încă staționează pe teritoriul țării, sunt o amenințare reală pentru cetățenii noștri. Delirul PSRM înseamnă că Ministerul Apărării cu suportul partenerilor noștri occidentali merge în direcția corectă”, a menționat Iurie Leancă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!