Proiectul este în discuţie, a indicat, joi, un purtător de cuvânt al municipalităţii din Mühlhausen, landul Thuringe, Germania, unde s-a aflat acest lagăr-satelit al Buchenwald-ului, potrivit AFP. 

Rikola-Gunnar Lüttgenau, membru al Fundaţiei Buchenwald, denunţă deja „o lipsă de sensibilitate” şi „o lipsă de conştiinţă istorică”. Viitorul muzeu s-ar afla „în parte” pe locul fostului lagăr, potrivit purtătorului de cuvânt, pentru care este deja cunoscută istoria regiunii. 

Dar chiar înainte de finalizarea discuţiilor, muzeul, până acum găzduit într-un alt oraş din Thuringe, într-un spaţiu considerat prea mic, şi-a anunţat deja mutarea oficială pe site-ul său. Muzeul cuprinde în special instalaţii gastronomice. 

Această clădire-satelit a lagărului Buchenwald a găzduit începând din septembrie 1944 aproape 700 de femei evreice din Polonia şi Ungaria care au venit de la Auschwitz (Polonia). Ele erau nevoite să lucreze pentru o uzină de armament, altfel erau trimise înapoi la Auschwitz. Lagărul s-a închis în februarie 1945 şi cele deportate au fost trimise în alte lagăre. Uzina de arme se găsea la cel puţin 3 kilometri de situl ales pentru muzeul dedicat specialităţii din gastronomia germană. Plăci comemorative amintesc de istoria tragică a acestui loc. 

Aproape 56.000 de persoane au murit la Buchenwald. Ei au fost fie ucişi de nazişti, fie au pierit din cauza bolilor, de frig sau de foame. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!