Astfel, Curtea de Apel a menținut hotărârea judecătoriei Chișinău în cauza civilă la cererea de chemare în judecată depusă de reprezentantul PD cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală (CEC), Vadim Moțarschi împotriva Jurnal TV cu privire la obligarea difuzării spoturilor electorale aferente referendumului republican consultativ din 24 februarie. Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de o zi de la data pronunțării.

Potrivit deciziei judecătoriei Chișinău, Jurnal TV este obligat să difuzeze spoturile PD și să compenseze, pentru perioada de refuz, câte 2 minute de publicitate contra-plată pe zi, începând cu data de 18 ianuarie.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API) Petru Macovei a menționat pentru Jurnal TV că în acest caz judecătorii ar fi trebuit să solicite o expertiză de la Consiliul Audiovizualului. De asemenea, în opinia expertului, în spoturile respective se observă cu ochiul liber că sunt video-uri care promovează partidul de guvernământ, aflat în competiție electorală.

Decizie Curtea de Apel by on Scribd


Reprezentanții PD au încercat și prin intermediul Consiliului Audiovizualului să oblige Jurnal TV să difuzeze spoturile respective. Consiliul Audiovizualului a respins însă, pe 28 ianuarie, solicitarea PD și a motivat decizia prin faptul că „litigiile care au ca obiect refuzul de a difuza sau de a publica publicitatea electorală contra-plată sau gratuită constituie prerogativa exclusivă a instanței de judecată”.

Jurnal TV a precizat că subiectul este monitorizat de Asociația Promo-LEX, care se va expune în raportul următor privind monitorizarea perioadei electorale.

Solicitați să comenteze acest caz, reprezentanții Promo-LEX ne-au informat că nu pot face declarații până la prezentarea Raportului nr. 4 de monitorizare a alegerilor, care va fi lansat joi, 7 februarie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!