Inițial s-a propus ca tirajul buletinelor de vot ce vor fi expediate secțiilor de vot de peste hotare să fie de 1 889 200 de exemplare, dintre care 1 525 800 în limba română și 363 400 în limba rusă.

Astfel, Comisia Electorală Centrală a propus ca în toate cele 125 de secții de vot din afara țării să fie expediat un număr egal de buletine pentru alegeri (atât pe circumscripția națională, cât și pentru cele uninominale) și referendum – câte 472 300 de buletine pentru fiecare tip. 

Potrivit Codului Electoral, secțiile de vot din afara țării pot primi cel puțin 3 000 de buletine de vot și cel mult 5 000.

„Am analizat cum s-a votat la scrutinele anterioare și am ajuns la concluzia că nu în toate misiunile diplomatice e necesar să fie expediat un număr maxim de buletine de vot. Pentru secțiile extrateritoriale în mare parte se vine cu plafonul maxim”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Membrul CEC Vasile Gafton a propus ca în toate cele 125 de secții să fie alocat numărul maxim de buletine.

„Eu înțeleg, costurile sunt mari, suntem o țară săracă, dar democrația contează și să nu lăsăm loc să fim blamați. Să analizăm și numărul de înregistrări prealabile care este mult mai mare. Plus 1000 de buletine cât o să cântărească? 1-2 kg?”, a întrebat Gafton.

Propunerea acestuia nu a fost însă susținută.

„Spre exemplu, avem 11 secții în SUA, la număr maxim de 5 000 pentru toate 4 buletine iese că noi trimitem 800 de kg numai în SUA”, a declarant în context Iurie Ciocan.

În final Comisia a decis să suplinească până la plafonul maxim numărul buletinelor ce vor fi expediate în toate secțiile din Italia și Olanda. Astfel, numărul total de buletine ce vor fi expediate în afara țării pentru scrutinul din 24 februarie current urmează a fi rectificat.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!