15 ani de Facebook: Îți mai amintești cum arăta gigantul social-media în primii ani de la lansare?

15 ani de Facebook: Îți mai amintești cum arăta gigantul social-media în primii ani de la lansare?
Colaj: Agora.md

Are 2,2 miliarde de utilizatori activi la nivel global, iar în Republica Moldova este accesat de peste 1,1 milioane de oameni. Inițial era un site web destinat studenților de la Harvard, iar acum până și animalele dețin un cont de utilizator. Astăzi, 4 februarie, Facebook împlinește 15 ani de la lansare. Din 2004 până în prezent rețeaua socială a trecut prin numeroase schimbări atât vizuale, cât și tehnice. În acest sens, AGORA te invită într-o excursie prin anii de evoluție a Facebook-ului.

Au fost necesare doar patru ore după lansare ca „Thefacebook” să fie accesat de 450 de vizitatori unici şi să adune 22 de mii de vizualizări. La început, accesul era limitat doar pentru studenţii de la universitatea Harvard, dar în scurt timp s-a extins la mai multe universităţi americane şi canadiene. În 2006 „fenomenul” ia amploare și este deschis publicului larg, când orice persoană care are peste 13 ani poate să-și creeze o pagină personală. Cât despre numărul utilizatorilor, acesta crește într-un ritm accelerat - de la 100 de milioane în 2008, la peste două miliarde zece ani mai târziu.

2004 - Thefacebook

Inițial, site-ul permitea să îți creezi un cont doar dacă învățai la universitatea Harvard. Ulterior, acesta s-a răspândit în mai multe univerisități și colegii din SUA. În 2004 „Thefacebook” le oferea utilizatorilor săi posibilitatea de a-și găsi și socializa cu colegii. În acest sens, în cutiuța „Informații” fiecare dintre doritorii de a-și crea un profil trebuiau să introducă, pe lângă datele personale, interesele, unde învață și ce specialitate are.


2005 - Facebook

Un an mai târziu denumirea site-ului este modificată. Astfel, „the” dispare. Totodată, Facebook a fost făcut accesibil și liceenilor. Mai mult, a fost făcută o actualizare prin care utlizatorii puteau încărca numeroase imagini.

2006 - Facebook oferă acces global

Rețeaua socială se deschide publicului, dând tuturor posibilitatea de a se înscrie. De asemenea, a fost introdus logo-ul iconic „Facebook” pe care îl vedem astăzi. De atunci acesta nu a mai fost schimbat. Vezi mai jos cum arăta un profil de Facebook în anul 2006.

2007 - Zeci de mii de oameni, conectați la Facebook

În acel an Facebook bate recordul de 50 de mii de utilizatori. Totodată, se mai lucrează și la interfața site-ului. Astfel, pagina de utilizator capătă un alt design.

2008 - lansarea aplicației pe iOS

În 2008 s-a lansat App Store, iar Facebook și-a creat aplicația iOS. De atunci, Facebook a devenit cea mai descărcată aplicație. În același an a fost introdusă și opțiunea de „Facebook chat”.

2009 - „Vine Like-ul”

Este introdus butonul „Like” ceea ce în traducere înseamnă „Îmi place”. Utilizatorii site-ului puteau da like la fotografii grupuri sau pagini, lucru care nu s-a schimbat până în prezent.

2010 - Un nou record de utilizatori

Facebook depășete 500 de milioane de utilizatori din toate colțurile lumii. Totodată, se recurge la o actualizare prin care pozele încărcate de fiecare persoană să apară în partea de sus a profilului.


2011 - Apare Faceboo Messenger, iar tot ce faci se contorizează

Acesta a fost una dintre cele mai semnificative și îndrăznețe intervenții făcute de către Facebook. Pe prima pagină a fost introdusă cronologia. Totodată, a fost introdus și Facebook Messenger.

2012 - Sponsorizări și Instagram

Au loc schimbări în ceea ce ține de afișarea pozelor pentru că ele devin punctul de atracție pe site. În aceeași perioadă Facebook introduce postările sponsorizate. Mai mult, gigantul social media achiziționează Instagram-ul pentru un miliard de dolari.2013 - Achiziționarea Atlas Solutions

Facebook achiziționează Atlas Solutions de la Microsoft pentru suma de 100 de milioane de dolari pentru a-și escalada capabilitățile de difuzare a anunțurilor. Anunțurile direcționate încep să apară în feedurile utilizatorilor, afișând produse și servicii utilizatorilor căutate în afara universului Facebook.

2014-2015: Instant News

Veniturile publicitare din Facebook se așteaptă să ajungă la 7,7 miliarde de dolari anual. Totodată, este lansat și proiectul de „Articole Instante” prin care Facebook a vrut să minimizeze timpul prin care utilizatorul va ajunge la „jurnalismul de calitate”. Articolele instante includ o serie de funcții interactive care permit utilizatorilor Facebook să vadă fotografii de înaltă rezoluție, să vizioneze videoclipuri auto-play, să exploreze hărți interactive, să asculte subtitrări audio și să comenteze părțile individuale ale unui articol.


2016 - „Anul Emoji”

Facebook a lansat „Reacţii”, o serie de emoticoane incorporate în butonul Like de la postările de pe reţeaua socială. Acestea le permite utilizatorilor să reacţioneze cu privire la postări. Gigantul social media face posibilă reacţionarea şi la comentariile de la postări, nu numai la postările propriu-zise. Reacţiile prezintă o serie de emoticoane care reflectă stări precum „like”, „dragoste”, „haha”, „uimire”, „trist” şi „nervos”. Acestea au fost iniţial limitate la postările Facebook, dar gigantul social media a decis în cele din urmă se le integreze inclusiv în aplicaţia de mesagerie Messenger.

 2017 - lansarea Facebook Spaces

La 18 aprilie Facebook a anunțat lansarea beta a Facebook Spaces la conferința anuală F8. Facebook Spaces este o versiune a aplicației de realitate virtuală. Într-un spațiu virtual și partajat, utilizatorii pot accesa o selecție curativă de fotografii și clipuri video de 360 ​​de grade, folosind avatarul lor, cu sprijinul controlorului. 


2018 - un nou serviciu de dating

Facebook lansează o facilitate care permite utilizatorilor să creeze liste legate de orice subiect. Cu noua facilitate, utilizatorii pot crea în cadrul postărilor liste despre absolut orice, de la obiective personale, idei legate de job, restaurante preferate, locuri de petrecere a vacanţei, filme văzute în ultimul an. Utilizatorii pot alege opţiunile dorite de formatare a listelor. Pot opta pentru fundaluri colorate şi, de asemenea, pot include emoji-urile de rigoare. La 1 mai Facebook și-a anunțat planurile de a lansa un nou serviciu de dating. Facebook dating-ul include caracteristici de confidențialitate, iar prietenii nu vor putea vedea profilul prietenilor lor. În luna iulie a aceluiași an Facebook a devenit prima companie care a pierdut peste 100 de miliarde de dolari într-o singură zi. Acesta a scăzut de la aproape 630 de miliarde dolari la 510 miliarde dolari, o pierdere de 19%, după rapoarte de vânzări dezamăgitoare. 


Vezi și aceste știri
Ceban la 100 de zile de activitate: Iată ce a făcut până acum și ce planifică edilul

Ceban la 100 de zile de activitate: Iată ce a făcut până acum și ce planifică edilul

„Acum e pustiu. Noi vom reanima. Vor fi birouri, nu azil”: Acestea și alte promisiuni de la Ciuhrii și arhitecții ce vor reconstrucția cafenelei Guguță (FOTO)

„Acum e pustiu. Noi vom reanima. Vor fi birouri, nu azil”: Acestea și alte promisiuni de la Ciuhrii și arhitecții ce vor reconstrucția cafenelei Guguță (FOTO)

Chicu a venit la Parlament, pe neprins de veste, să prezinte raportul de o sută de zile. Fracțiunile PAS și PPDA au blocat tribuna (FOTO)

Chicu a venit la Parlament, pe neprins de veste, să prezinte raportul de o sută de zile. Fracțiunile PAS și PPDA au blocat tribuna (FOTO)

Advertoriale
MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ca doi cetățeni de rând! Prinţul Harry și Meghan Markle au uitat de aparițiile elegante (Foto)
 • 6 mituri despre epilarea definitivă cu laser
Cele mai populare
 • 1
  Igor Dodon reacționează la declarațiile lui Morari: „Nu a fost așa. A fost altfel”
 • 2
  Grupul foștilor democrați se va numi „Pro Moldova”. Diacov: Undă verde la plutirea pe valurile tulburi ale politicii moldovenești
 • 3
  „Închide gura!” sau „N-avem voturi? Cere pauză”. Cum s-au votat două proiecte la ședința Parlamentului (FOCUS)