Funcția de „secretar de stat” a apărut în legislația RM și în structura Executivului în vara anului 2017, odată cu reformarea Guvernului. Autorii proiectului declarau atunci că viitorii secretari de stat vor fi persoane apolitice, care se vor ocupa strict de gestionarea ministerelor. Astfel, dacă, până atunci, viceminiștrii plecau din funcție odată cu șefii lor, reformatorii spuneau că odată cu această schimbare secretarii își vor putea păstra fotoliile, indiferent de cine va fi numit ministru.

„Membrii Guvernului vor fi politizați, pentru că ei primesc girul politic. Dar angajarea ca funcționari de stat se va face doar prin concurs public”, declara, la 7 iulie 2017, în plenul Parlamentului șeful Centrului pentru Implementarea Reformelor, Iurie Ciocan.

Astăzi, după aproximativ un an și jumătate de la reformă, vedem că mai mulți secretari de stat sunt implicați și în activități politice.

Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății, Aliona Serbulenco a participat pe 26 ianuarie (zi de sâmbătă) la un eveniment de susținere a candidatului PD pe circumscripția Buiucani - Tatiana Golban. În poza publicată de aceasta mai apare și ministrul degrevat al Agriculturii, Ion Ciubuc. 

Un alt secretat de stat de la același minister, Viorica Dumbrăveanu, a participat alături de Vlad Plahotniuc și de alți candidați PDM în cadrul Caravanei la Nisporeni.

Solicitată de jurnaliștii Agora, Viorica Dumbrăveanu a declarat că pentru moment nu poate să comenteze prezența sa în cadrul evenimentelor electorale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a declarat că Viorica Dumbrăveanu se află în prezent în concediu pe cont propriu, respectiv în timpul ei liber poate realiza orice activitate. Stratulat a precizat că acest lucru este valabil în cazul celorlalți secretari de stat. 

Și Nelea Ciobanu Rusu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a participat în cadrul campaniei de promovare a Partidului Democrat în localitatea Grozești din raionul Nisporeni.


Secretarul de Stat de la Ministerul Economiei, Sergiu Bucătaru, de asemenea se implică activ în evenimentele de campanie organizate de PD. El a participat la mai multe întruniri politice, ultima fiind în cadrul Caravanei, în localitatea Egoreni din raionul Soroca.

Solicitat de Agora.md, Sergiu Bucătaru a declarat că la evenimentele electorale a reprezentat echipa guvernamentală și ar fi avut sarcini instituționale, de serviciu.

NOTĂ: Ziua și ora când secretarii de stat au participat la acțiunile politicie ale PDM nu se știe cu exactitate.

Potrivit Cancelariei Guvernului Republicii Moldova, secretarii de stat au funcția de a coordona procesul de elaborare a programelor de dezvoltare strategică, de a asigura elaborarea documentelor de politici publice în domeniu, de a asigura avizarea proiectelor de acte legislative şi normative, parvenite de la alte autorităţi publice, de a coordona procesul de asigurare a ministerului cu personal, menţinerea şi dezvoltarea acestuia și de a asigura și monitoriza realizarea obiectivelor propuse.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!