Prima instituție la care ne-am oprit a fost Centrul Medicilor de Familie Nr.4 din sectorul Buiucani. Ușa camerei de baie de la primul etaj ne-a întâmpinat cu un lacăt, iar în încăperile sanitare de la etajele superioare nici vorbă de hârtie igienică sau de săpun.

Managerul instituției ne-a spus că nu are dreptul să facă comentarii în fața camerei. În spatele acesteia, ne-a explicat că de fapt pacienții sunt cei care fură săpunul și hârtia de la veceu:

„Pentru săpun ele au fost puse, dar se fură. Am pus și hârtie igienică, și tot se fură. Chiar și becurile se fură”.

O situație parcă trasă la indigo am găsit și la Asociația Medicală Teritorială Buiucani.

Managerul clinicii ne-a repetat versiunea colegei sale: săpunul și hârtia sunt puse zilnic în încăperile sanitare și dispar în scurt timp.

„Noi ne străduim întotdeauna să avem atât hârtie igienică cât și săpun. Problema este că uneori pacienții vin cu recipiente și își colectează săpunul, iar hârtia o iau. Noi suntem în dilemă. Ne străduim din posibilitate pe care o avem, dar asta este”.Nici camerele de baie de la Asociația Medical Teritorială Centru nu sunt dotate cu minimul necesar pentru menținerea igienei. Sute de oameni trecut prin veceurile instituției în fiecare zi. Vicedirectorul medical al clinicii, Alexandru Barbăroșie ne-a asigurat că personalul medical are la dispoziție toate elementele necesare pentru igienă. Cât despre băile cu acces public:

„Pentru personalul medical, dar și pentru pacienți noi asigurăm, însă din păcate ele dispar. Anume din blocurile sanitare unde este un acces liber, absolut gratuit pentru toți cei care vin în perimetrul instituției.

-Presupuneți că pacienții le fură?

-Eu nu fac nicio presupunere. Eu fac o constatare. Dacă ele sunt acolo distribuite dimineață, pentru un timp oarecare ele nu mai sunt. Concluziile le faceți singuri”, a declarat vicedirectorul medical al instituției, Alexandru Barbăroșie.

Săptămâna trecută Ministerul Sănătății anunța că în Republica Moldova situația  epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii și infecții respiratorii acute severe este la nivel de intensitate medie. Potrivit informațiilor prezentate, de pe 1 octombrie 2018 până pe 27 ianuarie 2019 au fost înregistrate 541 de cazuri de gripă. Totodată, specialiștii au documentat 12 cazuri de deces.

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!