Vladimir Plahotniuc s-a bucurat de beneficiile pașaportului de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic. Datele intrate în posesia RISE demonstrează că, între anii 2005-2009, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova a traversat hotarul Ucrainei de cel puțin 11 ori în baza a două pașapoarte de serviciu deținute în perioada 2000-2011. Scopul declarat al vizitelor: turistic, privat și chiar diplomatic.

8 septembrie 2005. Plahotniuc urcă la bordul unui avion privat cu destinația Kiev. Scopul declarat la intrarea pe teritoriul Ucrainei — „turism”.

16 februarie 2008. Plahotniuc zboară în Odesa, tot la bordul unui avion privat. De data asta vizita a avut scop „privat”. Nu se reține mult pe malul Mării Negre și, în aceeași zi, revine în Republica Moldova.

5 аugust 2008. Plahotniuc își ia zborul din Chișinău spre Kiev, de unde revine în aceeași zi. Călătoria-fulger a avut scop „diplomatic”.

Sunt câteva din călătoriile lui Plahotniuc în care acesta a prezentat grănicerilor ucraineni pașaportul său de serviciu. Document care i-a permis, potrivit unui răspuns oferit de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, să treacă frontiera în regim preferențial. [...]

Într-un răspuns oficial, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) doar a confirmat autenticitatea pașapoartelor identificate de RISE, fără a intra în detalii. Motivul — „termenul de păstrare a dosarelor privind eliberarea pașapoartelor de serviciu este de 5 ani”.

Amnezia foștilor demnitari

Vasile TARLEV, premier în perioada 2001-2008: Cât am fost eu Prim-ministru, nu au fost cazuri când oamenii de afaceri primeau pașapoarte de serviciu fără să fie incluși în delegații oficiale. Cel puțin eu nu am emis astfel de hotărâri. […] Când mergeam în delegații, eu personal aprobam listele nominale ale acelor delegații. În baza acelor liste, MAE emitea pașapoarte de serviciu. […] În aceste cazuri, pașapoartele se emiteau pe o perioadă scurtă. Dacă un om de afaceri mergea pe două-trei zile în deplasare, într-o delegație alături de Prim-ministru, asta nu înseamnă că acel om de afaceri putea să folosească pașaportul patru sau cinci ani.

Andrei STRATAN, ministru de Externe în perioada 2004-2009: Toate pașapoartele de serviciu erau eliberate în baza deciziilor de Guvern. Uneori acești oameni de afaceri erau incluși în componența delegațiilor oficiale. Dar iată ce căutau în aceste delegații unii businessmeni, ar trebuie de întrebat acești oameni de afaceri.

Vladimir VORONIN, președintele Republicii Moldova în perioada 2001-2009: Prima dată de la Dvs. acum aud. Serios. Eu ce, controlam cui sunt eliberate pașapoartele?! Atunci când existau aceste pașapoarte de serviciu, businessmenii toți aveau, pentru că trebuiau să se ocupe cu export, import. Trebuiau să plece în alte țări, să aibă posibilitate. Se vede că era regulament cui i se permite să aibă aceste pașapoarte de serviciu și cui nu

Citește continuarea materialului pe rise.md.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!