În investigaţia de opt luni, jurnaliştii de la CBS au stat de vorbă cu 26 de mecanici de la principalele linii aeriene. Cu toţii au acuzat presiunea pe care o simt din partea conducerii, pentru ca defecţiunile să fie rezolvate cât mai repede.

-Sunt întotdeauna oameni care ne întreabă în permanenţă de ce durează reparaţiile aşa mult şi dacă nu putem să sărim anumite etape.

-Am văzut oameni daţi afară sau suspendaţi din funcţie o lună sau mai mult fiindcă au raportat probleme în afara domeniului lor.


Mecanicii pun această atitudine pe seama raţiunilor economice: cu cât un avion e reparat mai repede, cu atât poate prelua pasageri mai repede şi, implicit, aduce profit.

-Ei (cei din conducere, n. red.) încearcă să pună presiune pe mecanic, pentru a nu raporta o problemă.

-Preferă ca voi să treceţi cu vederea o problemă?

-Exact.

John Goglia, fost angajat la Agenţia pentru Securitatea în Transporturi: E ca şi cum ai urca o scară, iar treapta de sus ar reprezenta un accident sau un incident serios. De fiecare dată când nu faci ceea ce trebuie, mai faci un pas pe scara defectă.

Jurnaliştii de la CBS au vorbit şi cu oficialii companiilor aeriene, direct vizate de acuzaţii.

David Seymour, vicepreşedintele American Airlines: Nu sunt îngrijorat, fiindcă avem programe prin care mecanicii pot raporta problemele. Siguranţa face parte din cultura noastră, iar ei ştiu că dacă nu fac reparaţiile în siguranţă, nu le fac deloc.

Sunt asigurări care nu-i liniştesc deloc pe mecanici.

- Eşti îngrijorat că aceste presiuni vor duce la producerea unui accident?

- Chestiile astea nu mă lasă să dorm noaptea.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!