„Am onoarea să vă predau cheile acestui automobil. El va fi folosit de către Centrul Medical și de către Primărie pentru cetățenii din Palanca”, a declarat oficialul.

La rândul său, primarul satului Palanca a apreciat efortul depuse de către Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităților din Republica Moldova:

„Uniunea Europeană, alături de alți parteneri de dezvoltare a susținut și susține în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor în democratizarea societății, consolidarea statului de drept, dar și creșterea capacităților administrative pentru autonomia locală autentică. Este timpul să acceptăm schimbarea, să avem idealuri comune și să ne dezvoltăm localitățile”.

Primăria și centrul medical din primăria Palanca au primit un autovehicul, care va fi folosit în comun de cele două instituții pentru a transporta, în cazuri de urgență, localnicii la spitalul regional din Crocmaz, situat la 10 km distanță. Anterior, vehiculul de model Kia Sportage a fost achiziționat și utilizat de echipa proiectului de renovare a frontierei Palanca. 

Computerele și mobilierul, precum și alte echipamente și dispozitive de comunicare din proiectul Palanca au fost donate gimnaziului, centrului medical și centrului de zi pentru copii. Potrivit conducătorilor instituțiilor respective, bunurile donate vor fi oferi copiilor și medicilor din sat mai multe oportunități de a învăța și a-și dezvolta abilitățile digitale.

Punctul de trecere a frontierei Palanca are o capacitate sporită de gestionare a traficului, care permite reducerea timpului petrecut în vamă cu 20%. Potrivit estimărilor, după deschiderea PTF Palanca, numărul persoanelor ce traversează anual frontiera se va dubla și ar putea atinge cifra de 1,2 milioane de persoane.

Din 5 februarie, trecerea prin noul punct comun de control de la Palanca a fost deschisă pentru toate categoriile de vehicule, cu condiția că ele nu transportă alcool și tutun și nu sunt supuse controlului veterinar și fitosanitar.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!