Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)

Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)

Încă în 2017, autoritățile au anunțat că Judecătoria Chișinău, care cuprinde cele cinci instanțe de fond din capitală, urmează a fi amplasată în clădirea Ministerului Agriculturii, din bulevardul Ștefan cel Mare. Până în prezent, o singură judecătorie, cea de lângă casa democratului Vlad Plahotniuc a fost mutată în noua locație. Va fi și ultima. Și asta pentru că autoritățile nu au prevăzut „problemele de ordin tehnic și practic”.

În doi ani și jumătate, reforma urma să fie realizată

Publicitate

În urma ședinței Guvernului din 11 octombrie 2017, ministrul Justiției de atunci, Vladimir Cebotari, a declarat că în doi ani și jumătate cele cinci instanțe din Chișinău vor fi amplasate sub același acoperiș. În acest sens fusese identificată și o locație – clădirea din bulevardului Ștefan cel Mare 162, unde este amplasat și sediul Ministerului Agriculturii.

„Opțiunile pe care le-a avut Guvernul au fost fie să identifice un teren și să construiască o astfel de clădire, fie să găsească o clădire potrivită, mai aproape de condițiile necesare și să amplaseze toate instanțele în această clădire. Cea mai optimă soluție, și din punct de vedere al costurilor, a fost transferarea instanțelor de judecată din Chișinău în clădirea din bulevardul Ștefan cel Mare 162, care este o clădire care are o suprafață de nivel de aproximativ 2.000 de m.p. În această clădire urmează, în următorii doi ani și jumătate, să fie create toate condițiile necesare și, treptat, să fie amplasate toate instanțele de judecată din municipiul Chișinău”, declara atunci Vladimir Cebotari.

Cât ține de cele cinci clădiri în care se făcuseră investiții, dar care urmau să rămână pustii, ex-ministrul spunea că acolo vor fi transferate alte instituții ale statului.

https://agora.md/videoframe/7069/650

Zis și făcut. Peste o lună, adică în noiembrie 2017, angajații Judecătoriei Centru și-au dus lucrurile în noul sediu. Doar că aceasta a fost singura instanță care și-a mutat locația. Celelalte patru așa și activează în vechile clădiri: câte una la Botanica, Ciocana, Râșcani și Buiucani.

După ce fosta Judecătorie Centru a fost mutată, democrații au început reconstrucția actualului sediu de lux al PDM, amplasat în aceeași curte. Anterior, portalul Newsmaker scria că instanța a fost reamplasată pentru confortul PD-ului, care s-a baricadat acolo prin bariere. Astfel, problema prezenței unui flux mare de oameni în timpul zilelor de muncă, dar și a pușcăriașilor care erau aduși la ședințele de judecată, a fost rezolvată.

„Au apărut probleme de ordin tehnic și practic”

Printr-o solicitare adresată Ministerului Justiției, am încercat să aflăm când va avea loc, totuși, comasarea instanțelor din Chișinău în aceeași clădire. Din răspunsul primit, reiese că acest lucru, cel puțin în viitorul apropiat, nu se va întâmpla.

„În procesul gestionării de către Judecătoria Chișinău a bunului imobil menționat, a resurselor umane care deservesc blocul administrativ, dar și a procesului de încheiere/prelungire a contractelor de locațiune cu agenții economici, care activau în sediul dat, au apărut un șir de probleme/deficiențe de ordin tehnic și practic, care au generat riscuri pentru funcționarea eficientă a Judecătoriei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Justiției.

Mai exact, s-a invocat lipsa unei parcări și a unui garaj pentru automobilele de serviciu, precum și lipsa unei intrări speciale pentru transportul care asigură escortarea reținuților. „Lipsa acestor spații a creat incomodități atât personalului judecătoriei, cât și justițiabililor, iar imobilul destinat Judecătoriei Chișinău nu răspundea tuturor cerințelor înaintate pentru construcția/reconstrucția instanței judecătorești, existând multe alte deficiențe care amplifică incapacitatea asimilării întregului bloc de către instanță”, a mai menționat instituția.

https://docs.google.com/viewer?url=https://st.interakt.md/storage/documents/2019%2F02%2Fharta-judecatoriilor619.pdf&embedded=true

Prin urmare, clădirea a fost transmisă în subordinea Cancelariei de Stat, iar hotărârea Guvernului cu privire la transmiterea acestui bun imobil a fost abrogată.

Astfel, astăzi avem o Judecătorie Chișinău cu cinci sedii. Cel din Centru este specializat în materie civilă și comercială, cel de la Botanica, care este și sediul central – în materie de insolvabilitate și lichidare, sediul de la Buiucani – în materie penală, cel de la Ciocana – în materie de instrucție și contravențională, iar sediul de la Râșcani examinează dosare în materie de contencios administrativ.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal