Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)

Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)
Foto: sputnik.md

Încă în 2017, autoritățile au anunțat că Judecătoria Chișinău, care cuprinde cele cinci instanțe de fond din capitală, urmează a fi amplasată în clădirea Ministerului Agriculturii, din bulevardul Ștefan cel Mare. Până în prezent, o singură judecătorie, cea de lângă casa democratului Vlad Plahotniuc a fost mutată în noua locație. Va fi și ultima. Și asta pentru că autoritățile nu au prevăzut „problemele de ordin tehnic și practic”.

În doi ani și jumătate, reforma urma să fie realizată

În urma ședinței Guvernului din 11 octombrie 2017, ministrul Justiției de atunci, Vladimir Cebotari, a declarat că în doi ani și jumătate cele cinci instanțe din Chișinău vor fi amplasate sub același acoperiș. În acest sens fusese identificată și o locație – clădirea din bulevardului Ștefan cel Mare 162, unde este amplasat și sediul Ministerului Agriculturii.

„Opțiunile pe care le-a avut Guvernul au fost fie să identifice un teren și să construiască o astfel de clădire, fie să găsească o clădire potrivită, mai aproape de condițiile necesare și să amplaseze toate instanțele în această clădire. Cea mai optimă soluție, și din punct de vedere al costurilor, a fost transferarea instanțelor de judecată din Chișinău în clădirea din bulevardul Ștefan cel Mare 162, care este o clădire care are o suprafață de nivel de aproximativ 2.000 de m.p. În această clădire urmează, în următorii doi ani și jumătate, să fie create toate condițiile necesare și, treptat, să fie amplasate toate instanțele de judecată din municipiul Chișinău”, declara atunci Vladimir Cebotari.

Cât ține de cele cinci clădiri în care se făcuseră investiții, dar care urmau să rămână pustii, ex-ministrul spunea că acolo vor fi transferate alte instituții ale statului.


Zis și făcut. Peste o lună, adică în noiembrie 2017, angajații Judecătoriei Centru și-au dus lucrurile în noul sediu. Doar că aceasta a fost singura instanță care și-a mutat locația. Celelalte patru așa și activează în vechile clădiri: câte una la Botanica, Ciocana, Râșcani și Buiucani.

După ce fosta Judecătorie Centru a fost mutată, democrații au început reconstrucția actualului sediu de lux al PDM, amplasat în aceeași curte. Anterior, portalul Newsmaker scria că instanța a fost reamplasată pentru confortul PD-ului, care s-a baricadat acolo prin bariere. Astfel, problema prezenței unui flux mare de oameni în timpul zilelor de muncă, dar și a pușcăriașilor care erau aduși la ședințele de judecată, a fost rezolvată.

„Au apărut probleme de ordin tehnic și practic”

Printr-o solicitare adresată Ministerului Justiției, am încercat să aflăm când va avea loc, totuși, comasarea instanțelor din Chișinău în aceeași clădire. Din răspunsul primit, reiese că acest lucru, cel puțin în viitorul apropiat, nu se va întâmpla.

„În procesul gestionării de către Judecătoria Chișinău a bunului imobil menționat, a resurselor umane care deservesc blocul administrativ, dar și a procesului de încheiere/prelungire a contractelor de locațiune cu agenții economici, care activau în sediul dat, au apărut un șir de probleme/deficiențe de ordin tehnic și practic, care au generat riscuri pentru funcționarea eficientă a Judecătoriei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Justiției.

Mai exact, s-a invocat lipsa unei parcări și a unui garaj pentru automobilele de serviciu, precum și lipsa unei intrări speciale pentru transportul care asigură escortarea reținuților. „Lipsa acestor spații a creat incomodități atât personalului judecătoriei, cât și justițiabililor, iar imobilul destinat Judecătoriei Chișinău nu răspundea tuturor cerințelor înaintate pentru construcția/reconstrucția instanței judecătorești, existând multe alte deficiențe care amplifică incapacitatea asimilării întregului bloc de către instanță”, a mai menționat instituția.


Prin urmare, clădirea a fost transmisă în subordinea Cancelariei de Stat, iar hotărârea Guvernului cu privire la transmiterea acestui bun imobil a fost abrogată.

Astfel, astăzi avem o Judecătorie Chișinău cu cinci sedii. Cel din Centru este specializat în materie civilă și comercială, cel de la Botanica, care este și sediul central – în materie de insolvabilitate și lichidare, sediul de la Buiucani – în materie penală, cel de la Ciocana – în materie de instrucție și contravențională, iar sediul de la Râșcani examinează dosare în materie de contencios administrativ.

Vezi și aceste știri
Serviciile de alimentație a copiilor din școli și grădinițe, sub lupă. Primăria pregătește un nou concept

Serviciile de alimentație a copiilor din școli și grădinițe, sub lupă. Primăria pregătește un nou concept

Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Ideile de afaceri ecologice, susținute de stat. A fost lansat Programul Național de Ecologizare a ÎMM-urilor

Replica ANSP la acuzațiile lui Slusari: „Testul la COVID-19 nu a fost realizat în laboratorul ANSP”

Replica ANSP la acuzațiile lui Slusari: „Testul la COVID-19 nu a fost realizat în laboratorul ANSP”

Advertoriale
Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Angajații unei companii și-au creat un manifest original, desenând emoțiile lor la serviciu (VIDEO)

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Masterclass-uri de Coaching Aplicat cu Supervizare. Cum participi la un curs certificat de coaching aplicat

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

Rozetka.md a livrat în peste 150 de localități din țară. A ajuns și la tine?

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 semne că ai consuma prea multă cafea
 • „Sunt alături, dar nu mă cunoști”. A fost lansată o campanie orientată spre toate...
Cele mai populare
 • 1
  Cutremur resimțit la Chișinău
 • 2
  O companie din Ucraina cere despăgubiri de milioane de la Guvernul RM: Ar avea legături cu Veaceslav Platon (DOC)
 • 3
  Năstase susține că lista unui nou Cabinet de miniștri este pregătită: „Platforma DA are, în acest moment, cel puțin trei candidați la funcția de premier”
 • 4
  „Politicul bulversează mesajul, îl distorsionează”. Furtună, despre amestecul politicienilor în lupta contra COVID-19
Taguri populare
Autentificare
Creează cont