Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)

Cum a fost mutată judecătoria de lângă casa lui Plahotniuc, iar harta reorganizării s-a dovedit a fi irealizabilă (DOC)
Foto: sputnik.md

Încă în 2017, autoritățile au anunțat că Judecătoria Chișinău, care cuprinde cele cinci instanțe de fond din capitală, urmează a fi amplasată în clădirea Ministerului Agriculturii, din bulevardul Ștefan cel Mare. Până în prezent, o singură judecătorie, cea de lângă casa democratului Vlad Plahotniuc a fost mutată în noua locație. Va fi și ultima. Și asta pentru că autoritățile nu au prevăzut „problemele de ordin tehnic și practic”.

În doi ani și jumătate, reforma urma să fie realizată

În urma ședinței Guvernului din 11 octombrie 2017, ministrul Justiției de atunci, Vladimir Cebotari, a declarat că în doi ani și jumătate cele cinci instanțe din Chișinău vor fi amplasate sub același acoperiș. În acest sens fusese identificată și o locație – clădirea din bulevardului Ștefan cel Mare 162, unde este amplasat și sediul Ministerului Agriculturii.

„Opțiunile pe care le-a avut Guvernul au fost fie să identifice un teren și să construiască o astfel de clădire, fie să găsească o clădire potrivită, mai aproape de condițiile necesare și să amplaseze toate instanțele în această clădire. Cea mai optimă soluție, și din punct de vedere al costurilor, a fost transferarea instanțelor de judecată din Chișinău în clădirea din bulevardul Ștefan cel Mare 162, care este o clădire care are o suprafață de nivel de aproximativ 2.000 de m.p. În această clădire urmează, în următorii doi ani și jumătate, să fie create toate condițiile necesare și, treptat, să fie amplasate toate instanțele de judecată din municipiul Chișinău”, declara atunci Vladimir Cebotari.

Cât ține de cele cinci clădiri în care se făcuseră investiții, dar care urmau să rămână pustii, ex-ministrul spunea că acolo vor fi transferate alte instituții ale statului.


Zis și făcut. Peste o lună, adică în noiembrie 2017, angajații Judecătoriei Centru și-au dus lucrurile în noul sediu. Doar că aceasta a fost singura instanță care și-a mutat locația. Celelalte patru așa și activează în vechile clădiri: câte una la Botanica, Ciocana, Râșcani și Buiucani.

După ce fosta Judecătorie Centru a fost mutată, democrații au început reconstrucția actualului sediu de lux al PDM, amplasat în aceeași curte. Anterior, portalul Newsmaker scria că instanța a fost reamplasată pentru confortul PD-ului, care s-a baricadat acolo prin bariere. Astfel, problema prezenței unui flux mare de oameni în timpul zilelor de muncă, dar și a pușcăriașilor care erau aduși la ședințele de judecată, a fost rezolvată.

„Au apărut probleme de ordin tehnic și practic”

Printr-o solicitare adresată Ministerului Justiției, am încercat să aflăm când va avea loc, totuși, comasarea instanțelor din Chișinău în aceeași clădire. Din răspunsul primit, reiese că acest lucru, cel puțin în viitorul apropiat, nu se va întâmpla.

„În procesul gestionării de către Judecătoria Chișinău a bunului imobil menționat, a resurselor umane care deservesc blocul administrativ, dar și a procesului de încheiere/prelungire a contractelor de locațiune cu agenții economici, care activau în sediul dat, au apărut un șir de probleme/deficiențe de ordin tehnic și practic, care au generat riscuri pentru funcționarea eficientă a Judecătoriei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Justiției.

Mai exact, s-a invocat lipsa unei parcări și a unui garaj pentru automobilele de serviciu, precum și lipsa unei intrări speciale pentru transportul care asigură escortarea reținuților. „Lipsa acestor spații a creat incomodități atât personalului judecătoriei, cât și justițiabililor, iar imobilul destinat Judecătoriei Chișinău nu răspundea tuturor cerințelor înaintate pentru construcția/reconstrucția instanței judecătorești, existând multe alte deficiențe care amplifică incapacitatea asimilării întregului bloc de către instanță”, a mai menționat instituția.


Prin urmare, clădirea a fost transmisă în subordinea Cancelariei de Stat, iar hotărârea Guvernului cu privire la transmiterea acestui bun imobil a fost abrogată.

Astfel, astăzi avem o Judecătorie Chișinău cu cinci sedii. Cel din Centru este specializat în materie civilă și comercială, cel de la Botanica, care este și sediul central – în materie de insolvabilitate și lichidare, sediul de la Buiucani – în materie penală, cel de la Ciocana – în materie de instrucție și contravențională, iar sediul de la Râșcani examinează dosare în materie de contencios administrativ.

Vezi și aceste știri
Cursa electorală de la Hîncești: Candidatul PAS ar fi fost ales în bază de sondaj. Năstase, în continuare, pentru un candidat comun

Cursa electorală de la Hîncești: Candidatul PAS ar fi fost ales în bază de sondaj. Năstase, în continuare, pentru un candidat comun

Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România

Confirmat! Primul caz de infecție cu coronavirus în România

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Sergiu Sîrbu, despre detaliile negocierilor PSRM-PD: „Dacă Dodon câștigă alegerile, atunci PD ar putea obține și funcția de premier”

Advertoriale
30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  De la 500 de milioane de dolari - la 200 de milioane. Chicu a explicat în ce condiții se negociează creditul cu Rusia și câți ani va avea Moldova la dispoziție pentru a plăti datoria
 • 2
  În timp ce Algeria a confirmat primul caz de Coronavirus, un bebeluș din China s-a vindecat fără tratament
 • 3
  Pensiile moldovenilor care muncesc în Rusia, dar și a cetățenilor ruși din Moldova, sub lupa autorităților
 • 4
  Guvernul propune modificări la Codul Muncii. Cum vor fi compensate orele suplimentare și cum se modifică perioada repausului
Autentificare