Întrebați cu ce partid ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 20% din respondenți au nominalizat PSRM, 11,7% au menționat blocul ACUM, iar 9% - PDM. De menționat este că 42,4% din cei intervievați au spus că nu știu pentru cine și-ar da votul sau nu au vrut să răspundă. Iar 11,1% au declarat că nu vor merge la urne.

Totuși, analizând doar rezultatele celor deciși, PSRM ar acumula 42,9% din voturi, blocul ACUM – 25,1%, iar PDM – 19,3%. Partidul Șor nu ar atinge pragul electoral de 6%, acumulând doar 5,8% din voturi.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-31 ianuarie 2019, pe un eșantion de 1.224 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, fiind finanțat de fundația Soros Moldova.

În urma Barometrului Opiniei Publice realizat în noiembrie 2018, peste 23% dintre participanții la sondaj au spus atunci că și-ar dat votul pentru Partidul Socialiștilor, iar alți 7,4% pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Democrat ar acumula 7,6%. Totuși, dacă îi excludem pe indeciși sau pe cei care au declarat că nu ar vota cu niciun partid, pe lângă PSRM, PAS și PDM, în Parlament ar accede și PPDA, care ar acumula 7%, potrivit BOP 2018.

În total, în circumscripția națională au fost înregistrați 15 concurenți. Iată care sunt aceștia, în ordinea în care vor apărea în buletinul de vot: PDM, Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, PCRM, PSRM, PP Șor, PP Mișcarea Populară Antimafie, PP Partidul Nostru, PNL, PP Voința Poporului, Partidul Regiunilor, PP Democrația Acasă, PP Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadejda, PP Patria, PP Verde Ecologist, PL.

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc după noul sistem electoral – mixt. Respectiv, 51 de deputați vor accede în Parlament în urma votului din cele 51 de circumscripții uninominale din țară (48) și de peste hotare (3), iar alți 50 de deputați vor fi aleși ca și până acum, în baza listelor de partid.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!