Potrivit sursei citate, e greu de crezut că în eventuala tranzacție ar putea apărea impedimente, dar există precedente chiar la vecini.

O decizie fără precedent în România

Un an în urmă Banca Națională a României (BNR) a respins cererea grupului OTP de preluare a Băncii Româneşti. Motivele nu au fost anunţate, existând o cutumă în acest sens.

Decizia BNR a fost calificată însă ca una fără precedent la un asemenea nivel, ceea ce potrivit zf.ro, „a ridicat multe semne de întrebare legate de motivele acestei respingeri”.

Totodată Ziarul Financiar nota că „BNR s-a uitat mult mai atent în transferurile făcute între 2012-2015 prin intermediul OTP România (peste 99% din acţiuni aparţin OTP Bank n.r.), ceea ce a generat multe suspiciuni”.

Cine sunt acţionarii OTP

Anumite semne de întrebare ridică şi structura de proprietate la OTP Bank, chiar dacă nici-un acţionar nu deţine o cotă mai mare de 10% din capital, notează Mold-Street.com.

Cu o cotă de 8,57% (8,85% drepturi de vot), cel mai mare acţionar al OTP este compania petrolieră MOL din Ungaria (la care statul deţine 25,2%), una dintre cele mai mari din regiune.

Al doilea acţionar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta în epoca sovietică şi apoi anii 90 ai secolului XX a fost şeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde şi provine o mare parte din averea sa de circa 1,8 miliarde de dolari.

Un an în urmă, Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!