UPDATE 19:15 Liberalii consideră că sancțiunea de avertizare a Președinției este prea blândă și că o va contesta în instanța de judecată. „Nu suntem de acord cu sancțiunea aplicată PSRM-ului, pe care o considerăm prea blândă și vom contesta în instanță hotărârea CEC, unde vom cere în continuare excluderea PSRM din cursa pentru încălcările menționate în contestație”, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Știrea inițială:

Potrivit acestuia, nu este vorba „despre faptul că președintele a făcut agitație, în sensul Codului Electoral. Președintele s-a asociat cu un concurent electoral și a rugat cetățenii să susțină concurentul”.

În cadrul evenimentelor publice, și la Președinție, și în UTA Găgăuzia, președintele a reiterat declarația făcută pe 21 ianuarie, prin care a spus că declară sprijin partidului care l-a sprijinit în campania prezidențială, și a spus că e unicul partid capabil să guverneze etc”, a adăugat Ciocan.

Potrivit membrului CEC, adresarea către instituția prezidențială este „imperioasă”, în condițiile în care se atestă un transfer de imagine de la șeful statului la un concurent electoral, pe când președintele trebuie să dea dovada practică de imparțialitate din punct de vedere politic.

Hotărârea CEC, precum și un manual de etică în materie de campanie electorală, va fi transmisă Președinției pentru informare, în vederea neadmiterii de abateri în viitor.

Reprezentantul Președinției: E o ilegalitate

Potrivit reprezentantului instituției prezidențiale, Maxim Lebedinschi, argumentele expuse în contestația liberalilor nu sunt relevante și nu conțin dovezi, iar o decizie de sancționare a Președinției este ilegală. Totodată, susține Lebedinschi, Partidul Socialiștilor nu are legătură cu comportamentul afișat de șeful statului.

Membrul CEC, Vadim Filipov, delegat la CEC de către PSRM, a fost împotriva deciziei, anunțând că va scrie o opinie separată.

Liberalii au cerut excluderea PSRM din alegeri

În contestația depusă la CEC, PL a cerut excluderea PSRM din cursa electorală. Aceștia susțin că socialiștii se fac vinovați de „practic toate încălcările Codului Electoral comise de un concurent electoral”, atât de candidații și membrii PSRM, cât și de președintele Republicii Moldova:


Mai mult, liberalii susțin că mai mulți candidați socialiști, printre care deputații Oleg Savva și Vasile Bolea au făcut publicitate pe Facebook evenimentelor la care Igor Dodon s-a exprimat în favoarea PSRM.

Contestația liberalilor poate fi citită AICI.

Precizăm că Igor Dodon s-a declarat ca lider neformal al PSRM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!