Drumul crucii în alegeri? Majoritatea secțiilor de votare din SUA sunt în apropierea bisericilor baptiste. Care este legătura cu candidatul Valeriu Ghilețchi (FOTO)

Drumul crucii în alegeri? Majoritatea secțiilor de votare din SUA sunt în apropierea bisericilor baptiste. Care este legătura cu candidatul Valeriu Ghilețchi (FOTO)
Foto: tribuna.md

Din cele 12 secții de votare care vor fi deschide în SUA cu ocazia alegerilor parlamentare din 24 februarie, cel puțin opt din ele se vor afla în vecinătatea bisericilor, centrelor religioase și zonelor în care locuiesc, compact, membrii comunității baptiste care au emigrat din Republica Moldova, scrie newsmaker.md. Totodată, candidatul independent pe circumscripția nr. 51, care cuprinde SUA - Valeriu Ghilețchi, timp de mai mulți ani a condus biserica baptistă din Republica Moldova. În același timp, Ghilețchi a fost și aliatul democraților în cadrul majorității parlamentare de la Chișinău.

UPDATE 23:10 La alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, pe teritoriul SUA au fost deschise șapte secții de vot. Șase din ele (New York, Washington, Chicago, Sacramento, Seattle și Atlanta) vor fi deschise la aceeași adresă și la scrutinul din 24 februarie. Singura excepție o constituie secția de votare din orașul Raleigh.

Totodată, cele cinci secții noi pentru alegerile din 24 februarie sunt toate deschise în orașe unde există instituții religioase baptiste. Este vorba despre Springfield, Portland, Ashville, Minneapolis și Spokane. La o simplă căutare pe Google, am aflat că și în Spokane există o biserică baptistă, intitulată Maranatha Moldovian Baptist Church.

------------------------------

Lista secțiilor de votare de pe teritoriul Statelor Unite este publicată pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC). Tot acolo este indicată și adresa acestora. Potrivit sursei citate, care a analizat locațiile, cel puțin 2/3 din secțiile de vot vor fi deschise fie în vecinătatea bisericilor, fie a centrelor religioase baptiste.

În unele cazuri, denumirea instituției religioase în care se va afla secția de vot este indicată în adresă. În alte cazuri, vecinătatea bisericilor și centrelor religioase a fost identificată cu ajutorul Google Maps.


Astfel, secția de votare nr. 51/7 din Chicago este amplasată în centrul baptist Logos Christian Academy. Centrul aparține bisericii baptiste româno-americane și este condus de pastorul Daniel Chiu.


Pentru secția de votare nr. 51/9 în Atlanta a fost aleasă clădirea Lawrenceville First Baptist Church. Unul dintre pastorii și directorii instituției este Radu Coliba, originar din Republica Moldova.


Pe site-ul CEC nu este afișată adresa secției de votare nr. 51/12 din Springfield, ci TBC Springfield. Cel mai probabil este vorba despre Trinity Baptist Church (TBC), care se află în Springfield.

Pentru lista integrală a secțiilor de votare, aflate în preajma bisericilor și centrelor religioase baptiste din SUA, accesați newsmaker.md.

Amplasarea secțiilor de votare de pe teritoriul american în preajma instituțiilor religioase baptiste coincide cu afilierea religioasă a candidatului independent Valeriu Ghilețchi. Actualul deputat a fost președintele Federaţiei Baptiste Euroasiatice, episcopul Uniunii Bisericilor Creştine Evanghelice Baptiste din Moldova și preşedinte al Federaţiei Baptiste Europene (2009—2011).

Precizăm că pe circumscripția nr 51 (SUA-Canada) candidează 13 concurenți electorali: Ghilețchi Valeriu (independent),  Gaik Vartanean (PSRM), Petru Neaga (independent), Ghenadie Moroșanu (PDM), Oleg Bînzar (independent), Viorel Savva (independent), Gheorghe Grozav (independent),  Roman Palancica (independent), Dumintru Alaiba (blocul ACUM), Rodica Rusu (Partidul „Șor”), Ana Vasilachi (independent), Valentin Ganea (independent) și Alexandrin Patron (independent).

Dacă în SUA vor fi deschise 12 secții de vot, în Canada se pare că va fi deschisă doar una. Asta după ce Ministerul moldovean de Externe a anunțat că autoritățile canadiene nu permit votarea în afara sediilor misiunilor diplomatice. Astfel, în orațele Montreal și Toronto nu vor fi deschise secții de vot, așa cum se plănuise.

AGORA amintește că Valeriu Ghilețchi este vicepreședintele Parlamentului și membru al grupului parlamentar popular-european de la Chișinău. În Legislativ, acesta s-a aflat în coaliție cu Partidul Democrat.

Ghilețchi a apărut cu o ocazie și la un briefing săptămânal al Partidului Democrat, în care s-au anunțat câteva inițiative ale majorității parlamentare.

Citește și: Canada nu permite deschiderea secțiilor de votare la Montreal și Toronto, anunță Ministerul moldovean de Externe

Vezi și aceste știri
Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Coronavirus: 80 de persoane sunt în stare gravă, iar nouă sunt conectate la respirație artificială

Coronavirus: 80 de persoane sunt în stare gravă, iar nouă sunt conectate la respirație artificială

Advertoriale
#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O familie de moldoveni a făcut restaurant tradițional dintr-un han vechi, cumpărat în...
 • Micuț de 3 anișori, găsit dimineața dormind în livadă. Cum a ajuns singur acolo
Cele mai populare
 • 1
  Încă 161 de persoane au fost infectate cu coronavirus, printre care 46 de lucrători medicali. Bilanțul urcă la 752 de cazuri
 • 2
  Italienii, disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul Agriculturii cere României să îi lase înapoi la muncă
 • 3
  Alte două femei din Chișinău au murit de coronavirus
 • 4
  Marina Tauber a arătat din ce bani trăiește. Declarația de avere depusă la ANI
Autentificare