Investiție de aproape 2 mln de lei: Satul Ustia, iluminat la standarde europene

 Investiție de aproape 2 mln de lei: Satul Ustia, iluminat la standarde europene
Foto: Lilia Zaharia


De la începutul anului curent, cei 3800 de locuitori ai satului Ustia se bucură de un sistem econom şi modern de iluminare stradală. Acum, serile, ei merg fără să se teamă că ar putea fi atacați sau jefuiți, iar autoritățile locale spun că numărul infracțiunilor comise în timpul nopții în sat s-a redus. Sistemul de iluminare stradală, cu o lungime de 14 km, a fost construit cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul Programului ,,Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 Până în ianuarie 2014, în timpul nopții, bezna era stăpână pe străzile din Ustia. Din sat se vedea doar fâşia de lumini ce se aşternea pe partea stângă a Nistrului, în regiunea hidrocentralei de la Dubăsari. Acum însă şi pe partea dreaptă a râului, la Ustia, becurile de pe stâlpi scaldă nopțile în lumină. Oamenii merg acum fără frică prin sat, chiar şi după ce se lasă amurgul. ,,Acum pot să mă plimb pe străzi şi seara cu copilul. Se vede dintr-un capăt până în celălalt al mahalalei. Înainte, când veneam de la discotecă noaptea, mergeam până acasă cu frica în sân. Acum însă cu toții suntem mai în siguranță”, spune Irina Reul, o tânără locuitoare a satului Ustia.

Siguranță la doar 15 lei lunar

Maria Tuhtea spune că nu a văzut din tinerețe lumină pe străzile satului şi că noul sistem, care a schimbat modul de viață al localnicilor, merită banii investiți. ,,Plătim factura lunar, câte 15 lei de gospodărie pentru iluminarea stradală. Nu este o sumă mare, dar ar fi bine să fie puse astfel de becuri în tot satul, ca să nu umblăm cu lanterna, când mergem pe străduțele mai lăturalnice”, menționează femeia.

Finanțatorii au insistat pe calitate în favoarea cantității

Potrivit autorităților publice locale din Ustia, construcția sistemului de iluminare stradală a costat circa un milion 980 de mii de lei, însă, din păcate, nu a cuprins tot satul. „Mai avem străzi mici, care nu sunt iluminate. Inițial, atunci când am câştigat acest proiect, ne-am gândit să amplasăm becurile la o distanță mai mare unul de altul, ca să acopere întreaga localitate. Însă finanțatorii nu au fost de acord. Au spus că iluminarea stradală trebuie să corespundă standardelor europene, să aibă la bază tehnologii eficiente energetic, nu să fie ca nişte opaițe”, spune Aurelia Urâtu, primărița din Ustia. Alesul local menționează că inițial, timp de jumătate de an, administrația publică locală a fost cea care a achitat factura pentru energia electrică la iluminarea stradală. Acum însă fiecare gospodărie plăteşte câte 15 lei lunar.

Doamna primar susține că iluminarea stradală nu doar a schimbat Ustia la față - ea aduce multe beneficii localității. ,,Siguranța cetățenilor în timpul nopții este foarte importantă pentru noi, iar, după construcția acestui sistem, în sat s-a micşorat numărul cazurilor de furturi în timpul nopții. Mi-aş dori ca tot mai multe sate din țară să se bucure de iluminare publică stradală, aşa cum este la Ustia”, spune ea.  

Surse externe de finanțare pentru promovarea încrederii

Menționăm că, în cadrul Programului UE-PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, în anii 2013-2014 a mai fost construit un sistem de iluminare stradală în localitățile Climăuții de Jos şi Cot din raionul Şoldăneşti.

Acestea, dar şi multe alte acțiuni desfăşurate pe malul drept şi cel stâng al Nistrului au drept scop să contribuie la sporirea gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea autorităților locale, organizațiilor societății civile, comunității de afaceri şi altor părți interesate, precum şi prin asigurarea dezvoltării economice şi sociale a comunităților locale.

Potrivit Ludmilei Țiganu, specialist în comunicare în oficiul ONU Moldova, în perioada 2012-2014 în cadrul acestui Program au fost reconstruite 35 de obiecte de infrastructură socială (şcoli, grădinițe, centre medicale, drumuri). Alte şase proiecte de reconstrucție a infrastructurii sociale sunt în proces de realizare. Programul este implementat în perioada 2012-2015 şi are un buget total de 10,6 milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane) şi de PNUD (1,1 milioane).

Această publicaţie este posibilă datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Autor: Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente

P.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Vaccinarea pe roți: Unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de imunizare

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 2
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 3
  Peste 1.000 de infectări noi în Moldova: Printre acestea, 869 de persoane nevaccinate
 • 4
  R. Moldova urcă 12 poziții în clasamentul mondial al libertărții economice. Ce țară în fruntea topului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.