În Australia, de exemplu, luna ianuarie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istoria ţării, cu temperaturi de 49 de grade Celsius, scrie Digi24. În România, săptămâna trecută au fost valori de aproape 20 de grade Celsius în Muntenia. În 2016, termometrele au arătat aproape 26 de grade, tot în februarie, la București.

„Suntem într-un moment definitoriu. Ne confruntăm cu o ameninţare directă. Schimbările climatice evoluează mult mai repede decât noi. Nu trebuie să mai depindem de combustibili fosili, trebuie să îi înlocuim cu energie curată, din apă, vânt şi soare. Trebuie să oprim defrişările şi acolo unde s-a tăiat, să se replanteze”, spune Antonio Guterres, secretar general ONU.

Schimbările bruşte de temperatură şi de presiune atmosferică ne afectează sănătatea fizică şi psihică, spun medicii. Vremea anormală afectează imunitatea, crează riscuri de viroze, de la răceli la gripă, dar și probleme de articulații și tensiune arterială.

Săptămâna viitoare, în R. Moldova vremea se răcește, temperatura aerului va oscila între 0 și 3-4 grade.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!