Interviu cu Nicolae Ciubuc, concurent electoral pe circumscripția nr. 15 Călărași

Interviu cu Nicolae Ciubuc, concurent electoral pe circumscripția nr. 15 Călărași

Nicolae Ciubuc, ministru degrevat al Agriculturii, este candidatul desemnat de Partidul Democrat pe circumscripția nr. 15 Călărași. Citiți în continuare un interviu cu acesta.

Dle Ciubuc, v-ați lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie pe circumscripţia cu numărul 15 din raionul Călăraşi. A fost o decizie importantă pentru dvs, mai ales că sunteți de baștină din satul Sadova, Călărași. Partidul Democrat care vă susține, a inițiat și susținut deputatul de circumscripție. Ce le spuneți oamenilor, de ce deputatul care vine dintr-o circumscripție e mai bun?

Nicolae Ciubuc: Pe parcursul celor 27 ani de independență, întreaga activitate politică, dar și activitățile ce țin de dezvoltarea economico-socială a țării, s-au concentrat în mare parte pe câteva zone. Acest fapt a dus la aceea că localitățile rurale au rămas în umbră, comparativ cu orașele dezvoltate. Acum, prin modificarea sistemului electoral, și oferirea posibilității cetățenilor de a-și delega propriul candidat în Parlamentul Republicii Moldova, apare și oportunitatea de a solicita rezultate și fapte concrete de la persoanele ce reprezintă circumscripțiile naționale. La fel, în momentul în care vorbim despre un deputat de circumscripție, automat ne referim și la atribuțiile de bază ale acestuia. Astfel, spre deosebire de deputații aleși pe listele naționale, deputații de circumscripție vor trebui să acorde o atenție sporită cetățenilor din teritoriu. Iar dacă e să rezum cele expuse mai sus, pot spune că deputatul de circumscripție, la învestirea în funcție, își va asuma un angajament față de fiecare cetățean care i-a oferit votul de încredere, în caz contrar, cetățenii pot face uz de dreptul de a rechema deputatul ales.

Sunteți tânăr și aveți o carieră de invidiat. Ați început activitatea în 2004 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vicedirector și apoi director AIPA. La 38 de ani deveniți ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. De ce ați ales acum această provocare politică și care sunt cele mai importante aspecte din programul electoral?

Nicolae Ciubuc: Decizia de a mă lansa în politică a fost condiționată de mai mulți factori, dar cel mai determinant a fost dorința de a schimba lucrurile în bine, fapt care m-a caracterizat dintodeauna. Cum deja probabil că mulți cunosc, sunt născut în satul Sadova, raionul Călărași, și indiferent de faptul că de mai mulți ani locuiesc în Chișinău, meleagurile natale au servit drept inspirație și sunt rădăcinile la care mă întorc adesea. Acum, pentru că au fost operate modificări la sistemul electoral, și fiecare raion are posibilitatea de a-și desemna candidatul în legislativul Republicii Moldova, candidat care să reprezinte și să apere interesele cătețenilor, am considerat că este momentul oportun pentru a mă implica și a soluționa problemele cetățenilor din Călărași.

O altă determinantă a fost lista candidaților ce intenționează să obțină mandatul de deputat pentru circumscripția nr. 15. În pofida faptului că sunt profesioniști, raionul Călărași are nevoie de oameni care au fost mereu aproape de ei, care cunosc problemele cu care se confruntă, dar și au identificate soluțiile pentru acestea. Consider că în virtutea funcțiilor deținute, am acumulat bagajul de experiență necesar pentru a le oferi locuitorilor circumscripției nr. 15 un nivel de trai mai bun, Acasă! Programul echipei Partidului Democrat din Moldova, cât și reușitele pe care le-am înregistrat pe parcursul ultimilor 2 ani de guvernare, m-au făcut să accept această provocare, având certitudinea că doar împreună putem face lucruri frumoase.

În ziua lansarii în campania electorală ați declarat că o să deschideți un birou în Călărași, unde o să vă întâlniți cu cetățenii. Care sunt necesitățile oamenilor din Călărași? Unde pot alegătorii afla mai multe despre programul electoral?

Nicolae Ciubuc: Da, deschiderea biroului candidatului la Călărași este unul din angajamentele asumate care deja a fost realizat. Avem deja un oficiu în centrul or. Călărași. Din discuțiile curente, dar și cele anterioare cu cetățenii am identificat deja numeroase necesități ale acestora. Desigur că cele mai des întâlnite sunt solicitările ce țin de infrastructura locală, drumuri, apă, canalizare, iluminat stradal, dar și probleme ce țin de aspecte sociale. Din acest considerent, am inclus în programul nostru electoral, continuarea activităților ce țin de îmbunătățirea condițiilor în localitățile rurale, majorarea salariilor, pensiilor și în același timp, dezvoltarea economică a țării și a raionului.

Depopularea satelor Moldovei se produce: pleacă din ţară populaţia tânără, iar copiii se nasc în alte ţări. Moldova are potenţial de dezvoltare doar datorită oamenilor dispuşi să muncească cu salarii competitive. Care este soluția, pentru ca să reușim să oprim acest fenomen?

Nicolae Ciubuc: Dacă în urmă cu 10 ani, oamenii plecau din cauza lipsei locurilor de muncă și a gradului de salarizare, la moment decizia de a părăsi țara este determinată de alte variabile. Una din premise este nivelul de dezvoltare a localității, și aici ne referim atât la infrastructură, cât și la partea socială. Diversificarea activităților în care pot fi antrenați tinerii și copiii, accesul la educație și saănătate reprezintă factorii de bază atunci când o familie decide unde să își aibă cuibul. Din aceste considerente, ne vom concentra în continuare să creăm noi locuri de muncă bine plătite, prin crearea sub-zonei economice libere, vom investi în asigurarea accesului cetățenilor la drumuri, apă și sanitație, și desigur ne vom îngriji și de confortul moral al cetățenilor.

De ce nu ar trebui să ne bazăm doar pe Uniunea Europeană și alți finanțatori externi, dar ar trebui să ne bazăm pe resursele noastre. Avem noi suficiente resurse pentru dezvoltarea țării?

Nicolae Ciubuc: Dezvoltarea unui stat poate avea loc doar prin cetățenii acestuia. Istoria arată multiple exemple în care țările s-au dezvoltat galopant în momentul în care fiecare cetățean și-a asumat obligațiile față de stat, iar statul și-a îndeplinit angajamentele față de cetățeni. Desigur, sprijinul partenerilor de dezvoltare este esențial, mai ales în momentul în care tindem la standarde de viață europene, iar aceste standarde pot fi atinse doar în momentul în care învățăm de la cei care de ani de zile implementează bunele practici. E bine să analizăm și să preluăm experiența altor state pentru a nu călca pe aceleași greble, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să ne menținem cursul de dezvoltare, cu sau fără suport extern, pentru a nu crea dependența statului față de resursele externe. Dacă să mă refer la faptul că avem sau nu suficiente resurse pentru dezoltarea țării, pot afirma că cea mai importantă resursă de care dispune Republica Moldova sunt oamenii, iar atunci când ne vom uni forțele pentru un scop comun, vom reuși să ne menținem ritmul de dezvoltare, independent de valoarea sprijinului extern.

Dle Ciubuc, vă mulțumim.

P.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Șoseaua care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni, blocată. Mai mulți șoferi protestează împotriva restricțiilor de călătorie puse moldovenilor în UE (VIDEO)

Șoseaua care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni, blocată. Mai mulți șoferi protestează împotriva restricțiilor de călătorie puse moldovenilor în UE (VIDEO)

Probleme de coloană cauzate de felul în care pășim. Specialistul în kinetoterapie spune la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem (VIDEO)

Probleme de coloană cauzate de felul în care pășim. Specialistul în kinetoterapie spune la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem (VIDEO)

CNAM anunță venituri proprii mai mari decât anul trecut. O parte din creștere se datorează achitării polițelor medicale

CNAM anunță venituri proprii mai mari decât anul trecut. O parte din creștere se datorează achitării polițelor medicale

Advertoriale
Mai aproape de furnizorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Mai aproape de furnizorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Startup Moldova propune soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale (VIDEO)

Startup Moldova propune soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale (VIDEO)

Cu mașina electrică de la Chișinău la București. Câteva stații electrice noi, instalate de Kaufland, vor conecta cele două orașe (FOTO)

Cu mașina electrică de la Chișinău la București. Câteva stații electrice noi, instalate de Kaufland, vor conecta cele două orașe (FOTO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
 • Premierul Ion Chicu vine în studioul AGORA
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Diana Lupu – surprize pentru cei dragi la Padova. Moldoveanca le duce buchete personalizate...
 • Examenele medicale ale copiilor, pentru a fi admiși la studii, vor putea fi realizate doar...
Cele mai populare
 • 1
  Un grup de moldoveni, întorși de la granița cu România. Reacția Poliției de Frontieră Iași (VIDEO)
 • 2
  Petiție inițiată de un italian. Cere ca Hotelul Național să nu fie demolat
 • 3
  Încă un deputat socialist se adresează la ANI. Cere verificarea declarației de avere a unui deputat PAS
 • 4
  Decizie CC: Președintele poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.