Interviu cu Nicolae Ciubuc, concurent electoral pe circumscripția nr. 15 Călărași

Interviu cu Nicolae Ciubuc, concurent electoral pe circumscripția nr. 15 Călărași

Nicolae Ciubuc, ministru degrevat al Agriculturii, este candidatul desemnat de Partidul Democrat pe circumscripția nr. 15 Călărași. Citiți în continuare un interviu cu acesta.

Dle Ciubuc, v-ați lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie pe circumscripţia cu numărul 15 din raionul Călăraşi. A fost o decizie importantă pentru dvs, mai ales că sunteți de baștină din satul Sadova, Călărași. Partidul Democrat care vă susține, a inițiat și susținut deputatul de circumscripție. Ce le spuneți oamenilor, de ce deputatul care vine dintr-o circumscripție e mai bun?

Nicolae Ciubuc: Pe parcursul celor 27 ani de independență, întreaga activitate politică, dar și activitățile ce țin de dezvoltarea economico-socială a țării, s-au concentrat în mare parte pe câteva zone. Acest fapt a dus la aceea că localitățile rurale au rămas în umbră, comparativ cu orașele dezvoltate. Acum, prin modificarea sistemului electoral, și oferirea posibilității cetățenilor de a-și delega propriul candidat în Parlamentul Republicii Moldova, apare și oportunitatea de a solicita rezultate și fapte concrete de la persoanele ce reprezintă circumscripțiile naționale. La fel, în momentul în care vorbim despre un deputat de circumscripție, automat ne referim și la atribuțiile de bază ale acestuia. Astfel, spre deosebire de deputații aleși pe listele naționale, deputații de circumscripție vor trebui să acorde o atenție sporită cetățenilor din teritoriu. Iar dacă e să rezum cele expuse mai sus, pot spune că deputatul de circumscripție, la învestirea în funcție, își va asuma un angajament față de fiecare cetățean care i-a oferit votul de încredere, în caz contrar, cetățenii pot face uz de dreptul de a rechema deputatul ales.

Sunteți tânăr și aveți o carieră de invidiat. Ați început activitatea în 2004 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, vicedirector și apoi director AIPA. La 38 de ani deveniți ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. De ce ați ales acum această provocare politică și care sunt cele mai importante aspecte din programul electoral?

Nicolae Ciubuc: Decizia de a mă lansa în politică a fost condiționată de mai mulți factori, dar cel mai determinant a fost dorința de a schimba lucrurile în bine, fapt care m-a caracterizat dintodeauna. Cum deja probabil că mulți cunosc, sunt născut în satul Sadova, raionul Călărași, și indiferent de faptul că de mai mulți ani locuiesc în Chișinău, meleagurile natale au servit drept inspirație și sunt rădăcinile la care mă întorc adesea. Acum, pentru că au fost operate modificări la sistemul electoral, și fiecare raion are posibilitatea de a-și desemna candidatul în legislativul Republicii Moldova, candidat care să reprezinte și să apere interesele cătețenilor, am considerat că este momentul oportun pentru a mă implica și a soluționa problemele cetățenilor din Călărași.

O altă determinantă a fost lista candidaților ce intenționează să obțină mandatul de deputat pentru circumscripția nr. 15. În pofida faptului că sunt profesioniști, raionul Călărași are nevoie de oameni care au fost mereu aproape de ei, care cunosc problemele cu care se confruntă, dar și au identificate soluțiile pentru acestea. Consider că în virtutea funcțiilor deținute, am acumulat bagajul de experiență necesar pentru a le oferi locuitorilor circumscripției nr. 15 un nivel de trai mai bun, Acasă! Programul echipei Partidului Democrat din Moldova, cât și reușitele pe care le-am înregistrat pe parcursul ultimilor 2 ani de guvernare, m-au făcut să accept această provocare, având certitudinea că doar împreună putem face lucruri frumoase.

În ziua lansarii în campania electorală ați declarat că o să deschideți un birou în Călărași, unde o să vă întâlniți cu cetățenii. Care sunt necesitățile oamenilor din Călărași? Unde pot alegătorii afla mai multe despre programul electoral?

Nicolae Ciubuc: Da, deschiderea biroului candidatului la Călărași este unul din angajamentele asumate care deja a fost realizat. Avem deja un oficiu în centrul or. Călărași. Din discuțiile curente, dar și cele anterioare cu cetățenii am identificat deja numeroase necesități ale acestora. Desigur că cele mai des întâlnite sunt solicitările ce țin de infrastructura locală, drumuri, apă, canalizare, iluminat stradal, dar și probleme ce țin de aspecte sociale. Din acest considerent, am inclus în programul nostru electoral, continuarea activităților ce țin de îmbunătățirea condițiilor în localitățile rurale, majorarea salariilor, pensiilor și în același timp, dezvoltarea economică a țării și a raionului.

Depopularea satelor Moldovei se produce: pleacă din ţară populaţia tânără, iar copiii se nasc în alte ţări. Moldova are potenţial de dezvoltare doar datorită oamenilor dispuşi să muncească cu salarii competitive. Care este soluția, pentru ca să reușim să oprim acest fenomen?

Nicolae Ciubuc: Dacă în urmă cu 10 ani, oamenii plecau din cauza lipsei locurilor de muncă și a gradului de salarizare, la moment decizia de a părăsi țara este determinată de alte variabile. Una din premise este nivelul de dezvoltare a localității, și aici ne referim atât la infrastructură, cât și la partea socială. Diversificarea activităților în care pot fi antrenați tinerii și copiii, accesul la educație și saănătate reprezintă factorii de bază atunci când o familie decide unde să își aibă cuibul. Din aceste considerente, ne vom concentra în continuare să creăm noi locuri de muncă bine plătite, prin crearea sub-zonei economice libere, vom investi în asigurarea accesului cetățenilor la drumuri, apă și sanitație, și desigur ne vom îngriji și de confortul moral al cetățenilor.

De ce nu ar trebui să ne bazăm doar pe Uniunea Europeană și alți finanțatori externi, dar ar trebui să ne bazăm pe resursele noastre. Avem noi suficiente resurse pentru dezvoltarea țării?

Nicolae Ciubuc: Dezvoltarea unui stat poate avea loc doar prin cetățenii acestuia. Istoria arată multiple exemple în care țările s-au dezvoltat galopant în momentul în care fiecare cetățean și-a asumat obligațiile față de stat, iar statul și-a îndeplinit angajamentele față de cetățeni. Desigur, sprijinul partenerilor de dezvoltare este esențial, mai ales în momentul în care tindem la standarde de viață europene, iar aceste standarde pot fi atinse doar în momentul în care învățăm de la cei care de ani de zile implementează bunele practici. E bine să analizăm și să preluăm experiența altor state pentru a nu călca pe aceleași greble, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să ne menținem cursul de dezvoltare, cu sau fără suport extern, pentru a nu crea dependența statului față de resursele externe. Dacă să mă refer la faptul că avem sau nu suficiente resurse pentru dezoltarea țării, pot afirma că cea mai importantă resursă de care dispune Republica Moldova sunt oamenii, iar atunci când ne vom uni forțele pentru un scop comun, vom reuși să ne menținem ritmul de dezvoltare, independent de valoarea sprijinului extern.

Dle Ciubuc, vă mulțumim.

P.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
O nouă surpriză la Campionatul Mondial din Qatar: Spania a fost învinsă de Maroc și părăsește din optimi competiția

O nouă surpriză la Campionatul Mondial din Qatar: Spania a fost învinsă de Maroc și părăsește din optimi competiția

Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru energie al SUA. Despre ce au discutat

Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru energie al SUA. Despre ce au discutat

Macron, despre afirmațiile sale privind garanțiile de securitate pentru Rusia: Nu ar trebui să facem mare caz de asta

Macron, despre afirmațiile sale privind garanțiile de securitate pentru Rusia: Nu ar trebui să facem mare caz de asta

Advertoriale
Cauți o companie unde să-ți faci stagiul de practică? Microinvest îți oferă 5 motive întemeiate să faci stagiul la ei

Cauți o companie unde să-ți faci stagiul de practică? Microinvest îți oferă 5 motive întemeiate să faci stagiul la ei

EXIMBANK — sponsorul de aur al Târgului Internațional de Caritate 2022

EXIMBANK — sponsorul de aur al Târgului Internațional de Caritate 2022

Ești în căutarea decorațiunilor de Crăciun? Vino la METRO, unde găsești tot de ce ai nevoie (FOTO)

Ești în căutarea decorațiunilor de Crăciun? Vino la METRO, unde găsești tot de ce ai nevoie (FOTO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  În R. Moldova s-a anunțat concurs pentru proiectarea şi construcţia unor noi centrale electrice
 • 2
  Alaiba propune modificări la Codul Muncii: Fără amenzi pentru antreprenorii care activează mai puțin de trei ani și fără evidența zilnică a orelor de muncă
 • 3
  „Cam generos, când cetățenii R. Moldova economisesc”. Expert în energetică: Transnistria e asigurată cu 100 de mil de m3 de gaze naturale pentru consum propriu
 • 4
  Atac cu dronă la un aerodrom din regiunea rusească Kursk, aproape de granița cu Ucraina (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.