O plângere pe numele moldoveanului a fost depusă în luna octombrie 2015 la Curtea Supremă din Washington de către o tânără originară din Republica Moldova. 

Tânăra, căreia sursa i-a păstrata anonimatul, l-a cunoscut pe Alexandrin Patron pe Facebook, în anul 2015. Într-o discuție privată, Patron i-a propus să se mute în apartamentul pe care îl închiria el, pentru ca tânăra, care era nemulțumită de jobul său, să își caute un nou loc de muncă. La scurt timp după propunere, femeia și-a dat demisia și s-a mutat în apartamentul „prietenului” moldovean.

În nota informativă a procurorului adjunct pe caz, Angela J. Kaake, se menționează că victima nu ar fi avut sentimente față de agresor, iar faptul că se mutase la el nu avea să însemne că își dorește o relație cu acesta.

În anul 2015, Patron a agresat-o, lovind-o cu palma peste față, după ce femeia a făcut o remarcă la adresa felului în care Patron conduce mașina. Ajunși acasă, bărbatul a început să țipe, să o numească vulgar și a încuiat-o în dormitor, ca aceasta să nu fugă din apartament. 

Tânăra a încercat de mai multe ori să evadeze, însă bărbatul a agresat-o la fiecare încercare. Patron spunea că se afla într-o relație amoroasă cu victima și că aceasta era iubita lui, afirmând că locuiau împreună de aproape un an, când, de fapt, femeia a declarat că au trăit în același apartament aproape două luni. Acesta a negat acuzațiile aduse și a pledat nevinovat.

În pofida declarațiilor făcute, Alexandrin Patron a fost găsit vinovat pentru aplicarea violenței domestice de gradul trei, care presupune hărțuirea fizică și psihică exercitată asupra unei persoane. În iunie 2016, Patron a fost condamnat în a doua instanță, care a menținut pedeapsa primei instanțe, să achite victimei 50 de mii de dolari americani, prejudicii morale, pe o perioadă de cinci ani - câte 10.000 $ în fiecare an, precum și săevite orice legătură cu femeia. De asemenea, să achite o sumă de 1.853,42 $, dintre care 315,5 $ taxe judiciare, 500 $ - compensații materiale victimei și 1.037,92 $ - bani pentru analizele medicale. De asemenea, condamnatul a fost lipsit de dreptul a deține arme de foc și de a vota, din cauza infracțiunii comise. Vedeți toate actele prezentate în articol aici.

Solicitat pentru o reacție, Patron a declarat că a fost implicat într-un proces de judecată. „La baza acestuia a stat un conflict cu persoana cu care locuiam. În scurt timp însă autoritățile au respins și închis cazul, întrucât totul s-a rezolvat pe cale amiabilă. Am avut de achitat doar cheltuieli de judecată, care au constituit 966 de dolari și subiectul a fost închis”, a declarat Patron. El a adăugat că va da curând publicității și documentele care să ateste că spune adevărul.

Patron a emigrat acum 5 ani în SUA unde a muncit ca șofer de camion, iar ulterior a co-fondat compania MoldCable care angajează 300 de persoane, dintre care peste 200 sunt moldoveni. Potrivit lui, compania facilitează accesul comunităților din 22 de state din SUA la telefonie, internet și servicii satelit. 

Alexandrin Patron s-a înregistrat la CEC pe 4 ianuarie 2019, în cursa pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pe circumscripția 51 - SUA și Canada. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!