„În conformitate cu Codul Electoral, Prim-ministrul Republicii Moldova și Președintele Parlamentului fiind conducători ai autorităților publice centrale urmau să se suspende din funcție la momentul înaintării sale și înregistrării în calitate de concurenți electorali. Fie ei își dau demisia din funcțiile deținute și să nu utilizeze resursele administrative în scopuri electorale, fie calitatea lor de candidat urmează a fi anulată, în legătură cu nesuspendarea din funcție, așa cum este prevăzut. Am constatat cazuri de implicare a secretarilor de stat în acțiunile de agitație electorală. Șefi de direcții, primari, președinți, vicepreședinți de raioane sau alți funcționari, care în mod direct influențează procesul electoral”, a declarat Lebedinschi.

Totodată, conducerea formațiunii susține că va raporta și numirile în funcții publice care au fost făcute săptămâna trecută, în cadrul ședinței Parlamentului.

„Pregătim sesizările pentru a fi contestate numirile în funcție de la ultima ședință a Parlamentului: începând cu cea de la Curtea de Conturi și finalizând cu multe altele. Guvernarea încearcă să-și pună pionii peste tot, ceea ce este inadmisibil”, a declarat Ion Ceban.

Anterior, Agora scria că în ultimele săptămâni mai mulți secretari de stat au fost văzuți la diverse întruniri organizate de către PD cu alegătorii. 

Totodată, săptămâna trecută Șeful fracțiunii PD în Parlament, Marian Lupu, a fost votat în funcția de președinte al Curții de Conturi, cu votul a 52 de deputați. Audierea a avut loc în circa 10 minute, deputatul a răspuns doar la două întrebări, de la Vladimir Voronin și Valerian Bejan, iar ulterior și-a depus jurământul. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!