„Și-au bătut joc de cetățenii noștri, în Canada având doar un singur oficiu unde se va putea vota, și-au bătut joc de conaționalii noștri din SUA, unde au fost deschise secțiile de votare chiar în incinta instituțiilor bisericești. Cineva spune că nu prea înțelege cum, noi putem să înțelegem. Mai ales că s-a întâmplat în orașele în care poate nu este cea mai mare concentrație de moldoveni. Este vădit că este făcut sub o singură persoană, care este parte componentă a guvernării”, a spus Ceban.

Socialistul și-a exprimat convingerea că ar fi existat și alte posibilități decât acelea de a deschide secțiile de votare în incita bisericilor:

„Nu puteau lucrurile astea să se întâmple prin minune duhovnicească. A fost mâna unor coordonatori pământești, ca să ușureze capacitatea de trecere a domnului Ghilețchi în această privință”. 

Totodată, Ceban a vorbit despre modul în care vor fi repartizate secțiile de votare pe teritoriul Federației Ruse:

„În Rusia se intenționează a fi deschise secții de votare acolo unde trăiesc mai puțini moldoveni. Sunt orașe în care sunt deschise secții și sunt 300-400 de locuitori, pe când în alte orașe sunt zeci de mii de cetățeni de-ai noștri”.

În cadrul alegerilor parlamentare de pe 24 februarie 2019, autoritățile au decis deschiderea a 125 de secții de vot pentru alegerile din februarie. 25 dintre acestea sunt noi. Astfel, în Italia și SUA vor fi deschise câte patru secții de vot noi, în patru orașe diferite. În Federația Rusă se vor adăuga încă trei secții și câte una - în mai multe state europene. 

Cele mai multe secții de vot noi vor fi deschise în Italia și Statele Unite ale Americii. În Italia se vor deschide noi locații în localitățile Bari, Bolzano, Palermo și Ravenna, orașe în care nu existau secții de vot în anul 2016.

În SUA, pe circumscripția nr 50, vor fi deschise patru secții la Spokane, Springfield, Portland și Asheville. În Rusia, alte trei secții vor fi tocmai la nord, în Tula, Novosibirsk și la vest, la Kaliningrad. În Marea Britanie, pe lângă secțiile de la Londra se vor deschide altele două, la Manchester și Northampton.

În statele vecine, în România și Ucraina, vor fi deschise încă câte o secție de vot - în Lvov peste Nistru și la Sibiu - peste Prut.

La finele săptămânii trecute mai multe instituții media au scris că din cele 12 secții de votare care vor fi deschide în SUA cu ocazia alegerilor parlamentare din 24 februarie, cel puțin opt din ele se vor afla în vecinătatea bisericilor, centrelor religioase și zonelor în care locuiesc, compact, membrii comunității baptiste care au emigrat din Republica Moldova. 

Candidatul independent pe circumscripția 51 Valeriu Ghilețchi a calificat drept o campanie de manipulare și dezinformare informațiile precum că majoritatea secțiilor de votare din SUA sunt în apropierea bisericilor baptiste, lucru carel-ar avantaja personal. Potrivit lui, presa a prezentat informații părtinitoare și incomplete și că majoritatea secțiilor de votare sunt aceleași ca și în cadrul alegerilor anterioare.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!