„Noi avem trei săli: două săli a câte 60 metri pătrați și sala mare, de 215 metri pătrați. Sala mică costă 300 de lei ora, iar în sala mare costă 2500 de lei ora. Sălile sunt încălzite, este ventilare, punem fond muzical, putem să chemăm preotul. Depinde de dorințele clienților noștri”, reprezentanta companiei funerare, Elena Murafa. 

Ritualul, cunoscut în popor și ca „priveghi”, se transformă într-un adevărat program artistic pus la cale chiar de către rudele defunctului:

„Avem televizoare, putem să punem stick-uri cu imagini și cu video, în cazul în care rudele pregătesc ceva de felul acesta. Oamenii fac niște slide show-uri foarte frumoase. Vine lumea, punem muzică și e foarte frumos”.

Sălile de priveghi țin pasul cu ultimele tendințe tehnologice și pun la dispoziția familiilor îndurerate mai multe căi pentru a fi aproape chiar și atunci când distanța îi desparte.

„Avem transmisiuni video, putem să le facem direct online sau să le înregistrăm pe stick, dacă un client dorește să le păstreze ca amintire sau să le transmită peste hotare rudelor care nu au posibilitate să vină la înmormântare”, a adăugat Murafa.

Pe lângă o gamă largă și diferită de servicii pentru orice buzunar, firmele funerare mai propun și anumite servicii extravagante și chiar unice. Spre exemplu, transportarea defunctului spre cimitir în limuzine de lux, iar pentru cei mai superstițioși, companiile oferă automobile cu acoperișul deschis.

Se pare că nici atunci când vine vorba de sicrie moldovenii nu se zgârcesc. Dacă cel mai modest coșciug poate fi achiziționat cu aproximativ 500 de lei, pentru variantele mai extravagante cumpărătorii trebuie să scoată din buzunare chiar și de o sută de ori mai mult.

Reprezentanta companiei funerare explică că cele mai scumpe sicrie pot fi de 40 000 de lei și de 80 000 de lei. 

În fiecare an, în municipiul Chișinău mor aproximativ 6000 de oameni.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!