Nemulțumirea a venit în contextul în care CEC examina astăzi modificarea anexei unei hotărâri aprobate anterior, cu privire la deschiderea secțiilor de vot peste hotare. Mai exact, este vorba de excluderea din listă a celor două secții din Canada. „A fost invitat aici reprezentantul Ministerului de Externe, pentru a afla detalii despre această schimbare de macaz. Văd că am fost ignorați, lucru care mi se pare ieșit din comun”, a declarat Vladimir Șarban.

Alina Russu a precizat însă că cei de la Externe au fost invitați, dar că, cel mai probabil, ar fi ocupați. „Cunosc că grupul de lucru în cadrul ministerului, pe partea de organizare a alegerilor din secțiile de votare deschise peste hotare, este în proces de recepționare a buletinelor de vot și a logisticii electorale, în așa fel încât în timp acestea să ajungă în secțiile de votare”, a explicat aceasta.

Ulterior, Șarban și-a dorit să vină cu o propunere la proiectul de hotărâre, prin care să fie menționate cauzele care au dus la această schimbare. Se pare că a fost întrerupt de președintele CEC, care a vrut să precizeze ceva. Șarban a calificat acest gest drept lipsă de respect, și-a strâns lucrurile și a părăsit sala.

Anterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că Guvernul Canadei a interzis deschiderea secțiilor de vot în afara misiunii diplomatice, interdicția fiind valabilă în cazul tuturor statelor terțe. Respectiv, deși acolo urma să avem trei secții de vot, cele de la Montreal și Toronto au fost eliminate din listă. A rămas doar cea de la Ottawa. Prin urmare, la alegerile parlamentare din 24 februarie, peste hotare vor fi deschise 123 de secții, în loc de 125. Modificările au fost aprobate atât de Guvern, în cadrul ședinței din 11 februarie, cât și prin hotărârea CEC de astăzi.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!