Mike Pompeo a vorbit și despre faptul că oamenii din Europa Centrala și de Răsărit trebuie să fie precauți și în ceea ce priveşte interesul economic al Chinei în regiune și eforturile „de a crea dependență și de a manipula sistemul politic” democratic, scrie europalibera.org.

Este prima vizită, după 14 ani, a unui secretar de stat american în Slovacia.

În declarații făcute de Mike Pompeo la Poarta Libertății, în fața președintelui Andrej Kiska și foștilor prizonieri politici din perioada comunistă, a subliniat implicarea americană în această regiune europeană și a promis că Statele Unite vor fi în continuare partenerii Slovaciei pe următorii zeci de ani.

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, un politician liberal, a vorbit despre Statele Unite ca despre un partener „și un aliat important”.

Într-o conferinţă de presă cu ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, Mike Pompeo a vorbit despre „rolul agresiv al Rusiei” în regiune și în Ucraina și a criticat anexarea ilegală a Crimeii și „războiul din estul Ucrainei”, care are aproape cinci ani.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!