În timp ce autoritățile de la Chișinău spun că nu au acces la ei, piloții moldoveni dau interviuri la televiziunile ruse (VIDEO)

În timp ce autoritățile de la Chișinău spun că nu au acces la ei, piloții moldoveni dau interviuri la televiziunile ruse (VIDEO)

În timp ce autoritățile de la Chișinău spun că nu au acces la piloții moldoveni, televiziunile din Federația Rusă realizează interviuri cu aceștia. Postul NTV a publicat în această seară un reportaj în care se menționează că jurnaliștii de la acest post au reușit să discute cu piloții moldoveni care s-au aflat în prizonierat în Afganistan timp de 3 ani și jumătate. Potrivit sursei, acum cei doi cetățeni moldoveni sunt internați în spital.

În declarațiile lor, cei doi piloți moldoveni au ținut să-i mulțumească șefului statului, dar și autorităților din Federația Rusă pentru implicare, fără de care, spun ei, nu ar fi fost posibilă eliberarea lor.

Publicitate

Asta în timp ce în această seară Ministerul de Externe a anunțat că delegația Republicii Moldova, plecată de ieri la Moscova, nu are acces la cetățenii moldoveni, dar nici nu știe unde se află aceștia. Potrivit sursei, singurele detalii obținute în urma discuțiilor cu câțiva oficiali ruși sunt că piloții nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în cea a unei organizații non-guvernamentale.

În același timp Procuratura Generală a anunțat că va investiga ultimele declarații din spațiul public privind implicarea unor forțe pentru a tergiversa procesul de eliberare a celor doi piloți moldoveni, ținuți în captivitate în Afganistan. Instituția nu se precizează însă despre declarațiile cui este vorba. Totuși, Procuratura a menționat că, în cadrul măsurilor întreprinse, a constatat „mai multe încercări de așa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente și tergiversau procesul de eliberare a victimelor”. Potrivit aceluiași comunicat, „aceste implicări erau motivate fie de interesul material, fie pentru a obține alte avantaje”.

Comunicatul Procuraturii a venit după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că ține piloții moldoveni în captivitate la Moscova, ca „ostatici electorali”.

Amintim că, ieri, președintele Igor Dodon a organizat o conferință de presă în care a anunțat că, datorită intervenției Rusiei, piloții moldoveni au fost eliberați din captivitatea talibanilor. Dodon a mai spus că va merge la Moscova pentru a-i aduce personal pe cei doi acasă.

Pe 24 noiembrie 2015, în Afganistan s-a prăbușit un elicopter moldovenesc. Unul dintre membrii echipajului, căpitanul, a fost ucis, iar ceilalți doi moldoveni au fost luați prizonieri de talibani. Conform versiunii oficiale, elicopterul a fost doborât de un tir cu armament neidentificat, de către forțele talibane. La acel moment, la bordul navei se mai aflau 18 pasageri. Salvatorii au găsit elicopterul prăbușit, lângă care erau patru cadavre. Nu se cunosc amănunte despre soarta celorlalți supraviețuitori.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal